Šojgu u Srbiji: Prije 73 godine naši očevi i djedovi su rame uz rame oslobađali Beograd
Foto: Tanjug/N1

Avioni stigli

Šojgu u Srbiji: Prije 73 godine naši očevi i djedovi su rame uz rame oslobađali Beograd

Prije 73 godine naši očevi i dede su rame uz rame oslobađali Beograd, a to je posebno važno danas kada mnogi pokušavaju da prepisuju istoriju i kada se u nekim državama podižu spomenici onima koji su ratovali protiv nas i bili na strani fašizma, što mi ne možemo to da prihvatimo, izjavio je danas ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu koji boravi u posjeti Srbiji povodom 73. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije, Šojgu je podsjetio kolegu iz Srbije ministra odbrane Aleksandra Vulina da mu je u Moskvi obećao da će avioni stići u Beograd do današnjeg praznika.

"Kao što vidite - oni su tu. Nadam se da će avioni biti siguran štit i garant bezbjednosti i nezavisnosti Srbije", rekao je ministar odbrane Rusije.

Dvojica ministara su razgovarali o saradnji dvije vojske, a Vulin je ocijenio da su dvije zemlje uvijek bile bliske i da su uvijek bile na istoj strani.

"U najtežim trenucima naše i vaše istorije mi smo bili na istoj strani. To je ono što ostaje zapamćeno, to je ono što opredeljuje budućnost. Zato mi nemamo prava da budemo manje hrabri od naših predaka. Vi znate da je Srbija vojno neutralna zemlja, ali da bi bila vojno neutralna i samostalna ona mora da bude vojnički jaka. Zato nam je vaša pomoć neizmjerno važna", rekao je Vulin i zahvalio i Rusiji, ali i ministru Šojguu na donaciji lovačkih aviona.

Šojgu je zahvalio na pozivu da u Beogradu provede današnji praznik.

Prethodno je Šojgua, koji će prisustvovati obilježavanju 73. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu na aerodromu Batajnica, na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ Vulin dočekao uz najviše državne i vojne počasti.

Pred ministrima Vulinom i Šojguom bio je postrojen počasni stroj Garde Vojske Srbije i intonirane himne Rusije i Srbije u izvedbi Reprezentativnog orkestra Garde.

Svečanom dočeku ministra Šojgua prisustvovali su i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.