Realna mogućnost da se epidemija malih boginja proširi i na CG
Ilustracija

Uticaj negativne kampanje protiv MMR vakcine

Realna mogućnost da se epidemija malih boginja proširi i na CG

Postoji realna mogućnost da se epidemija malih boginja proširi i na Crnu Goru, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša.

Epidemija malih boginja nakon Rumunije, Austrije i Makedonije, stigla je i do Kosova. Prva žrtva na Kosovu je nevakcinisana beba, a u Rumuniji je bilo oko 40 smrtnih ishoda. Male boginje su prije uvođenja vakcina u upotrebu, kako su ranije kazali iz Instituta za javno zdravlje, bile odgovorne za, godišnje, više od dva i po miliona smrtnih slučajeva djece širom svijeta, dok od uvođenja vakcina danas ta brojka na godišnjem nivou 134 hiljade.

Mugoša kaže da je negativna kampanja protiv MMR vakcine, a zasnovana na nestručnim i nenaučnim tvrdnjama, da vakcina izaziva autizam, dovela do pada obuhvata imunizacije.

GetImage12

Boban Mugoša

Kaže i da je kampanja protiv vakcinacije traje sedam osam godina.

“Nama je obuhvat imunizacije djece pao sa 95 odsto na nekih 65 odsto. Što znači da se svake godine javlja jedan kvantum djece koja su jako osjetljiva na ovu infekciju. Moram priznati da se stvaraju uslovi da u slučaju ulaska virusa u našu populaciju, za sad još uvijek imamo onaj stari obuhvat koji nas štiti jer se radi o kolektivnom imunitetu pa ovaj virus teško dolazi do djece, međutim kako ovaj kvantum raste za očekivati je da se to može kod nas javiti. Zato još jednom apelujem na roditelje da redovno vakcinišu djecu”, poručio je Mugoša.

On ipak kaže da se svijest roditelja donekle mijenja.

“Strah tjera roditelje da djecu ne vakcinišu”, poručio je Mugoša i dodao da je bolje da slušamo struku.

Kaže i da su u posljednjih 10 godina registrovna 32 slučajeva malih boginja u Crnoj Gori.

"Da bi se proglasaila epidemija morama da imamo niz vezanih slučajeva, ako do toga dođe mi nećemo oklijevati da proglasimo epidemiju", poručio je Mugoša.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.