Vlada usvojila nekoliko Uredbi koje se odnose na planiranje i izgradnju
Foto: Gov.me

45. sjednice Vlade Crne Gore

Vlada usvojila nekoliko Uredbi koje se odnose na planiranje i izgradnju

Vlada je na današnjoj sjednici, u cilju efikasnije primjene Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, donijela uredbe o minimalnoj sumi osiguranja od profesionalne odgovornosti u oblasti izgradnje objekata; visini naknada za izdavanje urbanističko – tehničkih uslova i tehničkih uslova; povjeravanju dijela poslova Ministarstva održivog razvoja i turizma jedinicama lokalne samouprave.

Takođe, Vlada je donijela i Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave, radi usklađivanja sa izmijenama dosadašnje nadležnosti Ministarstva održivog razvoja i turizma.

“U skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, izmjenama Uredbe je utvrđena nadležnost nove urbanističko-građevinske inspekcije u okviru Ministarstva održivog razvoja i turizma, umjesto tri dosadašnje inspekcije koje su se nalazile u Upravi za inspekcijske poslove”, saopšteno je iz Vlade.

Vlada je utvrdila Predlog Zakona izmjenama i dopunama Zakona o Investiciono – razvojnom fondu Crne Gore.

“Osnovni razlog za izmjenu postojećeg teksta je potreba za dodatno unapređenje normativnih uslova za funkcionisanje Fonda, u skladu sa strateškim opredjeljenjem za dinamiziranje rasta mikro, malih i srednjih preduzeća, smanjenje nezaposlenosti, ravnomjerni regionalni razvoj, podsticanje proizvodnje orjentisane prema izvozu i  smanjenja izvozne zavisnosti”, objašnjavaju u Vladi.

Donijeta je Uredba o objedinjavanju javnih nabavki robe i usluga.

“Ključne izmjene odnose se na centralizovanje javnih nabavki kako bi se ostvarile znatne uštede u budžetu, skratili postupci nabavki, kao i žalbeni postupci. Novim rješenjem propisano je da se za sve državne organe jednim postupkom sprovodi javna nabavka robe ili usluge, osim u određenim slučajevima koji su regulisani posebnim propisima”, ističu u Vladi.

Vlada je usvojila Informaciju o stanju životne sredine u Crnoj Gori u 2016.  godini.

Informacija je, kažu, bazirana na podacima i analizama dobijenim realizacijom godišnjeg Programa monitoringa životne sredine i sadrži prikaz i ocjenu stanja životne sredine po segmentima (vazduh, klimatske promjene, vode, morski ekosistem, zemljište, upravljanje otpadom, biodiverzitet, buka, radioaktivnost u životnoj sredini i upravljanje hemikalijama).

“Dokumentom su utvrđene i neophodne mjere u cilju poboljšanja postojećeg stanja, definisane aktivnosti koje bi trebalo sprovesti na rješavanju identifikovanih problema i poboljšanju stanja životne sredine u Crnoj Gori, kao i nosioci predloženih aktivnosti, s rokovima njihove realizacije”, kazali su u Vladi.

Donijeta je i Odluka o obrazovanju strukture za sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

“Strukturu čine grupe i podgrupe, kao osnovna koordinaciona tijela zadužene za praćenje sprovođenja obaveza iz Sporazuma, kao i pripremu drugih dokumenata koji se odnose na proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, u koordinaciji sa Komisijom za evropske integracije”, navode oni.

Usvojena je Informacija o praktičnom obrazovanju kod poslodavaca u školskoj 2017/2018. godini.

U diskusiji je naglašeno da uvođenje praktičnog obrazovanja kod poslodavaca, odnosno dualnog obrazovanja, ima za cilj da, kroz povezivanje teorije i prakse, učenicima omogući da izgrade sistem trajnih i primjenjivih znanja, potrebnih za profesionalni i lični razvoj.

“Novi model sručnog obrazovanja treba da omogući lakši prelazak mladih na tržište rada i da smanji rizik od nezaposlenosti učenika koji završavaju stručno obrazovanje. Radi podsticanja poslodavaca za aktivno uključivanje u dualni oblik obrazovanja učenika, izmjenama Zakona o stručnom obrazovanju predviđeno je da se iz Budžeta obezbjeđuju sredstva za naknade učenicima prvog i drugog razreda, dok su naknade u trećem razredu obaveza poslodavca. Naknada za prvi razred iznosi najmanje 10 odsto prosječne neto zarade, za drugi razred najmanje 15 odsto i najmanje 20 odsto u trećem razredu”, ističu oni.

Donijeta je Odluka o izradi Izmjena i dopuna Državne studije lokacije „Sektor 36″.

“Odlukom je predviđeno dodatno planiranje dijela infrastrukturnih i servisnih sadržaja, kako bi se došlo do najcjelishodnijeg rješenja u pogledu dizajna i rasporeda infrastrukture koja će servisirati sve izgrađene i planirane sadržaje u zoni i oko zone naselja Marina u okviru projekta Luštica Bay”, kazali su u Vladi.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.