Vlada potvrdila: 345 hiljada eura za sportsku infrastrukturu

Ministarstvo sporta potpisalo ugovore sa opštinama

Vlada potvrdila: 345 hiljada eura za sportsku infrastrukturu

Ministarstvo sporta uložiće 345 hiljada eura u sanaciju, adaptaciju, rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih sportskih infrastrukturnih objekata u devet crnogorskih i to većinom sjevernih opština.

Kako je saopšteno iz Ministarstva sporta, tim povodom predsjednici Plužina, Andrijevice, Rožaja, Mojkovca, Šavnika, Žabljaka, Petnjice i Ulcinja potpisali su u Ministarstvu sporta Ugovore o finasiranju i sufinansiranju projekata iz oblasti sporta, koje je na današnjoj sjednici verifikovala i Vlada Crne Gore. Zahvaljujući se Ministarstvu sporta, saopštili su da im podrška stiže u pravo vrijeme, koja, najavio je ministar Nikola Janović, neće izostati ni u narednoj godini.

"Imajući u vidu činjenicu da je adekvatna sportska infrastruktura, preduslov za razvoj i rekreativnog i profesionalnog sporta, Ministarstvo sporta od osnivanja sarađuje sa lokalnim samoupravama i u kontinuitetu analizira stanje u sportskoj infrastrukturi", saopšteno je.

Analiza trenutnog stanja sportske infrastrukture u 17 lokalnih samouprava u Crnoj Gori jasno je pokazala da je, kako je objasnio ministar Janović, neophodno hitno investirati u tu oblast i to počev od sanacije i adaptacije sportskih terena i izgradnje pomoćnih prostorija i svlačionica, pa do rekonstrukcije i proširivanja tribina i nabavke sportskih rekvizita i opreme.

Na osnovu navedenih podataka, Ministarstvo sporta sačinilo je listu projekata, imajući u vidu njihovu vrijednost u odnosu na raspoloživi budžet Ministarstva sporta, značaj projekta za sportske subjekte i lokalno stanovništvo, ravnomjeran regionalni razvoj i povezanost projekta sa turizmom, zdravstvom, zaštitom životne sredine i energetskom efikasnošću.

Takođe, poseban fokus bio je na opštinama koje nemaju sportsku infrastrukturu ili je u izuzetno lošem stanju. U odabiru prijedloga projekata, Ministarstvo sporta je uzelo u obzir i Strategiju regionalnog razvoja Crne Gore za period 2014.-2020. u kojoj je, u kontekstu stvaranja uslova za bolju valorizaciju potencijala na sjeveru Crne Gore, prepoznat i razvoj sportsko-rekreativnog turizma. 

Ministarstvo sporta je, shodno navedenim kriterijuma, a na osnovu projekata koje su kandidovale opštine , odlučilo da podrži:

1. Opštinu Rožaje- 25.389,13 eura za izgradnju fudbalskog terena sa vještačkom travom
2. Opštinu Mojkovac- 8.211,00 eura za izgradnju otvorenog vježbališta u sportskoj zoni
4. Opštinu Andrijevica- 20.304,12 eura za izgradnju tribine na stadionu FK Komovi
5. Opštinu Šavnik-100.000,00 eura za izgradnju Otvorenog terena malih sportova
6. Opštinu Žabljak- 59.370,08 eura za izgradnju terena malih sportova 
7. Opštinu Petnjica- 41.234,14 eura za izgradnju sportskih terena 
8. Opštinu Ulcinj- 34.800,00 eura za renoviranja sale JU OŠ „Maršal Tito”
9. Opštinu Plužine- 49.000,00 eura za sanaciju i adaptaciju gradskog igrališta
  
"Osim navedenih, Ministarstvo sporta podržalo je i najstariju predškolsku ustanovu u Crnoj Gori, cetinjski vrtić ,,Zagorka Ivanović” koji sljedeće godine slavi 115. rođendan i tim povodom organizuje manifestaciju ,,Dječija olimpijada u Prijestonici Cetinje“ koju je Ministarstvo sporta podržalo sa 5.000,00 koliko košta nabavka sportskih rekvizita i opreme.
Shodno ugovorima, planirano je da svi projekti budu završeni najkasnije do juna sljedeće godine", saopšteno je.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.