Ove fotografije su dokaz da posao frizera nije ni malo lak!(FOTO)
Foto: Facebook

I ne ovo nisu modrice

Ove fotografije su dokaz da posao frizera nije ni malo lak!(FOTO)

Iako na prvi pogled ne djeluje tako, frizerski posao je izuzetno težak. Nije tu riječ samo o friziranju, već i dugotrajnom stajanju i naginjanju nad mušterijama, što ostavlja tragove na tijelu.

Maserka iz Leistera Hiteš Patel na svom je Facebook profilu objavila šokantne fotografije leđa jedne svoje klijentkinje koja radi kao frizerka. Na fotografijama se vide zabrinjavajući crveni tragovi preko cijelih leđa, prenosi 24.sata.hr.

- Ovi tragovi nisu masnice, nego pokazuju stagnaciju u mišićima. Nazivaju se petehije i mogu biti izuzetno opasni. Do njih dolazi zato što se frizeri satima naginju nad klijentelom pa se mišiću razvijaju i zadržavaju kosti u neprirodnom položaju - objašnjava Hiteš.

Dodaje kako nakon odlaganja frizerske opreme i pokušaja sjedjenja prirodna pozicija jednostavno ne funkcioniše, a ovakvi problemi javljaju se i kod drugih poslova u kojima djelatnici moraju biti u čudnim pozicijama tokom rada, npr. kod zubara i mehaničara.

U sprječavanju težih petehija pomažu tople kupke i redovne masaže te svakodnevno istezanje.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.