Uspostavljanje različitih kanala saradnje u riješavanju globalnih izazova
Sa sastanka

Kineski institut za međunarodne studije posjetio Atlantski savez CG

Uspostavljanje različitih kanala saradnje u riješavanju globalnih izazova

Delegacija Kineskog instituta za međunarodne studije (CIIS) tokom zvanične posjete Crnoj Gori sastala se sa članovima predsjedništva Atlantskog saveza Crne Gore u sastavu dr Savo Kentera, dr Igor Lukšić i prof. dr Milica Pejanović-Đurišić.

 Na sastanku sa delegacijom Kineskog instituta za međunarodne studije u Atlantskom savezu Crne Gore bilo je riječi o značaju NATO u borbi sa savremenim bezbjednosnim izazovima i potrebi da se sam NATO prilagodi i usvoji nove pristupe i nove načine borbe sa ovim izazovima.

"Naglašena je i neophodnost uspostavljanja različitih kanala saradnje u riješavanju globalnih izazova i prijetnji. Istaknuta je i potreba za sve aktivnijom ulogom Kine na međunarodnoj sceni, kao i za preuzmanjem više odgovornosti kada je globalna bezbjednost u pitanju i u tom kontekstu predloženo je i eventualno uspostavljanje NATO-Kina savjeta. Predloženi savjet služio bi kao platforma za diskutovanje i pronalaženje riješenja za međusobnu saradnju u oblastima od zajedničkog interesa, što bi moglo doprijeti pospješivanju stabilnosti i bezbjednosti kako u tim oblastima tako i na globalnom planu", saopšteno je iz Atlanskog saveza Crne Gore.

Sastanak je omogućio pedstavnicima Atlantskog saveza da istaknu značaj crnogorskog članstva u NATO kako za Crnu Goru tako i za stabilnost i bezbjednost regiona Zapadnog Balkana.

Dvije strane su takođe imale priliku da razmjenile mišljenja o ulozi Rusije i odnosu sa Zapadom, konkretno odnosom Rusije i NATO, kao i način na koji se taj odnos reflektovao na odnos Rusije i Crne Gore. Na sastanku je bilo riječi i o komplementarnosti NATO i EU i potrebi bliže i odlučnije saradnje ove dvije organizacije. U posjeti Atlantskom savezu Crne Gore, kinesku delegaciju predstavljali su visoki zvaničnici ove institucije, Renmin Univerziteta kao i ministarstva vanjskih poslova Kine. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.