Marković: Današnja Crna Gora nastavila da nosi Njegoševu luču

Premijer otvorio Global Citizen Forum

Marković: Današnja Crna Gora nastavila da nosi Njegoševu luču

Četvrti po redu Global citizen forum pod nazivom „Mogućnosti u doba neizvjesnosti“ počeo je danas na Svetom Stefanu.

Crnoj Gori je pripala čast da nakon Monaka, Toronta i Dubajia, bude domaćin ovog događaja koji okuplja svjetske lidere članove kraljevskih porodica i filantrope.

Budući da je svijet suočen sa velikim spektom rizika i neizvjesnosti forum je postavljen da djeluje kao platforma za razmjenu informacija o identifikovanju novih mogućnosti ekonomske migracije i integracije. 

Forum je svečano otvorio premijer Crne Gore Duško Marković.

Govoreći u uvodnom izlaganju na temu kosmopolitizma sa jedne i pripadnosti državi i naciji sa druge strane, Marković je rekao da su tehnološke revolucije i ekonomska globalizacija dramatično približile i povezale građane iz svih krajeva svijeta, ali da su donijele opasnost da se finansijske, političke i kulturne elite udalje od svojih sunarodnika i izgube njihovo povjerenje. 

„Vjerujem da građanin svijeta mora nositi i one odgovornosti koje imamo na lokalnom i nacionalnom nivou. U tom kontekstu, specifična je pozicija nacionalnih vlada, koje su dužne, kojima je to prvenstvena obaveza da zastupaju, štite i promovišu nacionalne interese. Razumijem strah globalnog građanina od posljedica koje mogu da uslijede ako svaka Vlada slijedi samo i isključivo svoj nacionalni interes. I to zaista nije bez osnova kada su u pitanju neke globalne, ili šire regionalne teme, poput klimatskih promjena, borbe protiv globalnog zagrijavanja, ili velikih migracija. Zalažem se za balans i ravnotežu između vizije kosmopolitizma i uzvišenih ciljeva za koje se zalažu globalni građani, s jedne, i obaveza i dužnosti koje imaju prema sunarodnicima, prema svojim državama, s druge strane“, rekao je Marković.

On je, pominjući primjer Crne Gore, rekao da je Njegoš, kao vizionar, pjesnik i filozof morao biti i građanin svijeta, a da je današnja Crna Gora nastavila da nosi Njegoševu luču, vezujući budućnost sa vrijednosti zapadne civilizacije i opredjeljujući se za pripadnost najmoćnijim bezbjednosnim, ekonomskim i demokratskim zajednicama – NATO-u i Evropskoj uniji. 

224962265174879452703285374367293368773783o

„Gradeći takvo otvoreno društvo, vjerujem da stvaramo najbolje pretpostavke da svaki naš građanin koji se tako osjeća zaista ima i realnog osnova da bude građanin svijeta. I da se svaki građanin svijeta koji dođe u takvu Crnu Goru osjeća komotno i ugodno, bio on samo turista, ili potencijalni investitor, ili učesnik jednog ovakvog Foruma na visokom nivou“, rekao je predsjednik crnogorske Vlade. 

Događaj na Svetom Stefanu okupio je mnoge poznate ličnosti, javlja Anadolija.

DMe16Z0UEAEvM8k

Izvor:Twiter

Među učesnicima su glumac Robert De Niro, direktorica UNESCO-a Irina Bokova, motivacioni govornik i pisac Robin Šarma, bivši predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, supruga bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, Šeri Bler, penzionisani komandant NATO snaga za Evropu Vesli K. Klark, i mnogi drugi. 

Najavljeno je i prisustvo Gaston A. Browne-a, premijera Antigve i Barbude, pa će se raspravljati i o strašnim događajima uragana Irme koji je pogodio ova ostrva. U ovoj raspravi očekuje se i učešće glumca Robert De Nira, koji pomaže u publiciranju napora za prikupljanje sredstava za pogođena Karibska ostrva. Prikupljeni novac od aukcijske večeri otići će za pomoć obnove Antigve i Barbude. 

Barozo, bivši predsjednik Evropske komisije, raspravljaće o promjenjivoj prirodi evropskog građanstva, dok će slavne osobe i muzičari, uključujući dobitnike nagrada Grammy nagrade Wyclef Jean, Eve, Akon i Afrojack, izvesti i pokazati univerzalnost muzike. 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.