Nakon serije napada EU objavila nove mjere  za borbu protiv terorizma
Ilustracija

Dodatna sredstva

Nakon serije napada EU objavila nove mjere za borbu protiv terorizma

Evropska unija objavila je danas nove mjere za zaštitu od terorizma posle serije napada automobilima i noževima u nekoliko većih evropskih gradova.

Evropska komisija, koja predlaže i nadzire primjenu evropskih zakona, saopštila je da će nove mjere doprinijeti boljoj bezbjednosti na masovnim okupljanjima, poput koncerata i sportskih događaja.

Nove mjere, kako prenosi agencija Beta, predviđaju dodatna sredstva za finansiranje saradnje policije i privatnog obezbjeđenja u tržnim centrima i velikim sportskim priredbama.

Evropski komesar za bezbjednost Džulijan King rekao je da bezbjednosne službe moraju da se prilagode metodama terorista kako bi spriječili napade.

"Teroristi ne čekaju. Oni mijenjaju i prilagođavaju svoje metode. Moramo da budemo spremni da se prilagodimo i odgovorimo", naveo je King.

On je dodao da je moguće odbraniti se tako što će se teroristima ograničiti pristup sredstvima koje koriste za napade i jačom međunarodnom saradnjom.

Brisel želi ponovo da razmotri prodaju sastojaka koji se koriste za pravljenje bombi i pomoć za dešifrovanje telefona i kompjuterskih podataka.

Evropska komisija je za 2017. i 2018. izdvojila 118 miliona dolara za zaštitu javnih prostora i podizanje svijesti o potencijalnoj opasnosti na javnim okupljanjima.

Brisel se nada boljoj saradnji sa Alžirom, Egiptom, Izraelom, Jordanom, Libanom, Marokom, Tunisom i Turskom, posebno prilikom razmjene ličnih podataka o počiniocima krivičnih djela.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.