Uz pomoć OVIH trikova otkrijte da li je med koji kupujete prirodan
Ilustracija

Nije svaki proizvod potpuno prirodan

Uz pomoć OVIH trikova otkrijte da li je med koji kupujete prirodan

Svakodnevno nas proizvođači meda upozoravaju da na tržištu nije svaki proizvod potpuno prirodan.

Laka dostupnost i veliki broj proizvođača na tržištu dovodi nas kao kupce u zabunu, jer u moru tegli na policama treba izabrati onu u kojoj je najzdraviji med, a ne neka mješavina koja više može da naškodi nego doprinese našem zdravlju.

Iako je samo detaljnom analizom u laboratoriji moguće provjeriti pravi sastav meda i utvrditi da li je on 100 % prirodan, postoje neki trikovi koji vam mogu otkriti porijeklo ovog najprirodnijeg izvora zdravlja.

2

Ovo je 10 trikova koji će vam olakšati izbor najboljeg i najprirodnijeg meda.

1. Kada se nađete ispred rafa sa teglama, obavezno obratite pažnju na etiketu, jer čitanje sastava na poleđini je prvi korak da se upoznate sa proizvodom koji kupujete i njegovim sastojcima. Proizvođači su u obavezi da otkriju njegov sastav i naznače količinu meda u pakovanju.

2. Prirodni med nije ljepljiv, već kada ga protrljate između prstiju koža treba da ga upije. Ako masa trljanjem postaje ljepljiva znači da je medu dodat šećer ili zaslađivač.

3. Nekoliko kašičica meda stavite u posudu i zagrijte je na velikoj temperaturi u mikrotalasnoj. Pravi med će se karamelizovati, a lažni će postati penast i pun mehurića.

med24920161

4. Uz manju količinu meda možete provjeriti njegov kvalitet tako što ćete par kapi staviti na papirni ubrus. Ako nakon nekog vremena med ne probija papir onda je dobar.

5. Pčele se jednim vještim trikom štite od napada dosadnih mrava na košnicu, pa možete malo meda staviti blizu mravinjaka i posmatrajte reakciju ovih vrijednica. Ukoliko zaobilaze med, onda je on prirodan.

5e05fd16ed3133d6906f0da606fcd359

6. Najlakše ćete testirati med ako ga stavite u čašu vode. Pravi med će se zgrudvati i pašće na dno a lažni će se samo otopiti.

7. Bockanje u ustima i osjećaj spaljenog jezika izaziva samo prirodan med dok lažni nema takav učinak na nepce.

uvarkuaimedzapravilanradtitnelezde

8. Namažite krišku hljeba medom i pogledajte šta će se desiti sa hljebom. Ukoliko njegova površina postane tvrda onda je med pravi, ali omekša onda je med loš i pun vode.

9. Pomiješajte med i žumance i ako je med prirodan ono će izgledati kao da je skuvano.

10. Prirodan med nakon nekog vremena kristališe, a lažan i nakon dugog stajanja ostaje u tečnom stanju.

Telegraf

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.