Potpisan drugi dio ugovora: Odobreno 50 miliona kredita
Zoran Vukčević

Žele da se izbore sa visokom stopom nezaposlenosti

Potpisan drugi dio ugovora: Odobreno 50 miliona kredita

Potpisivanjem drugog dijela finansijskog ugovora između Investiciono-razvojnog fonda (IRF) i Evropske investicione banke (EIB) u iznosu od 50 miliona eura imaće, prema riječima njihovih predstavnika, značajne benefite za crnogorsku ekonomiju, posebno u borbi protiv nezaposlenosti kod mladih ljudi.

Šef Odjeljenja za Zapadni Balkan EIB-a, Mateo Rivelini, kazao je da ugovorom žele da se izbore sa jednim od negativnih aspekata koji postoje u Crnoj Gori, a to je visoka stopa nezaposlenosti, naročito kod mladih ljudi.

"Ovaj ugovor je još jedna potvrda divnog partnerstva koje EIB ima sa IRF-om. Ugovor je odobrio Odbor direktora krajem prošle godine i već sada imamo njegovu realizaciju", rekao je Rivelini nakon potpisivanja ugovora.

Prvi dio finansijskog ugovora sa EIB potpisan 20. marta i realizovan u cjelini.

"Sa ugovorom koji smo potpisali ranije ove godine, IRF je već obezbijedio benefite u vezi sa ovim kreditom, tako da već imamo poboljšanje u sektoru zapošljavanja mladih ljudi. Oni su prvi na Balkanu sa kojima imamo izuzetnu saradnju na ovom polju", naveo je Rivelini.

Predsjednik Odbora direktora IRF-a, Zoran Vukčević, kazao je da će taj ugovor imati značajne benefite za crnogorsku ekonomiju.

"Zahvalan sam EIB-u koji je prepoznao IRF kao instituciju sa kojom može uspješno da sarađuje. To je za Crnu Goru značajno, jer obezbjeđujemo značajna sredstva za podršku preduzetništvu i malim i srednjim preduzećima”, rekao je Vukčević. 

On je saopštio da je do prije par godina IRF godišnje plasirao oko deset od 30 miliona eura, a u posljednje dvije godine ukupni plasmani su oko 120 do 130 miliona eura, što govori o značajnom rastu preduzetništvu, malih i srednjih preduzeća i otvaranju novih radnih mjesta.

"Siguran sam da ćemo i ovaj ugovor veoma brzo realizovati i da ćemo ukoro početi pregovore oko novog ugovora između EIB i IRF-a“, dodao je Vukčević.

Rtcg/Mina

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.