Janković predstavila Crnu Goru na NATO simpozijumu NIAS 17

U oblasti sajber bezbjednosti

Janković predstavila Crnu Goru na NATO simpozijumu NIAS 17

Generalna direktorica za elektronsku upravu u informatičku bezbjednost u Ministarstvu javne uprave Milica Janković, predstavljala je Vladu Crne Gore, kao key note govornik, na godišnjem NATO simpozijumu NIAS 17, pod nazivom “Cyber beyond the horizon” (Sajber - izvan horizona), koji se održava u Briselu.

Kako je saopšteno iz Ministasrtva javne uprave, na ovom trodnevnom događaju učestvovali su NATO eksperti, predstavnici zemalja članica, kao i sajber stručnjaci iz industrije i akademske zajednice.

Razgovarali su o načinima zaštite infrastrukture i elastičnosti sistema sajber odbrane u slučajevima sajber napada velikih razmjera.

''Janković je predstavila napore koje je preduzeo nacionalni CIRT tim u okviru Ministarstva javne uprave, nakon preuzetih sajber smjernica na NATO samitu u Varšavi, kako bi se povećao nivo sajber bezbjednosti državne infrastrukture. Takođe, govorila je o intenziviranju partnerstava sa industrijom, najprije sa telekomukacionim provajderima, u kontekstu zaokruživanja sajber zaštite spolja i iznutra. Ona je ukazala na važnost edukacije i podizanja svijesti o tome da je sajber kultura svakog pojedinačnog korisnika polazna tačka svih odbrana koje je moguće realizovati'' navodi se u saopštenju.

Na simpozijumu je istaknut značaj ekspertske pomoći i savjeta koje smo i koje i dalje, sada kao punopravna članica, a ranije kao zemlja u procesu pristupanja, u kontinuitetu Crna Gora dobija od NATO-a.

NATO NIAS 17 se završava u četvrtak 19. oktobra.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.