Isporučena oprema za srednje stručne škole vrijednosti 345.000 eura
Foto: Ministarstvo prosvjete

Najavljeno utrostručavanje sredstava za program ljudskih resursa

Isporučena oprema za srednje stručne škole vrijednosti 345.000 eura

Danas je u podgoričkoj školi “Ivan Uskoković” obilježena isporuka opreme za osam srednjih stručnih škola u Crnoj Gori, vrijednosti 345 000 eura, i to za sektore poljoprivrede, elektrotehnike, mehatronike, tekstila i ugostiteljstva, kazali su iz Ministarstva prosvjete.

Učenici će tako, kako dodaju, sticati praktična znanja u najsavremenijim uslovima.

Oprema je pribavljena u okviru Operativnog programa „Razvoj ljudskih resursa 2012-2013“ čija je vrijednost 5,8 miliona eura i koji se završava ove godine, a predstavnici EU danas su najavili i novi Operativni program čija će vrijednost biti utrostručena na 15,3 miliona.

Tokom dešavanja opremu su obišli ministar prosvjete Damir Šehović i direktorica za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Henoveva Ruiz Kalavera.

Šehović je ovom prilikom govorio o aktivnostima i sredstvima koja se ulažu u srednje strucno obrazovanje: „Stručno obrazovanje je u fokusu Ministarstva prosvjete. Zato smo od početka mandata ove vlade krenuli u promociju, kako bismo objasnili osnovcima da je u njihovom interesu da upisuju te škole. Te napore krunisali smo startovanjem dualnog obrazovanja u koje je uključeno 264 učenika i 100 poslodavaca”.

“Kada je riječ o isporuci opreme, zadovoljan sam da smo bili u prilici da preko ovog projekta opremimo osam škola širom Crne Gore, a danas smo i vidjeli kako ona izgleda i funkcioniše u jednoj od tih škola. Očekujem da ćemo imati priliku da na sličnim projektima i u budućnosti radimo, jer je ulaganje u obrazovanje najiplativija investicija”, kazao je Šehović.

Oprema6

Kalavera je, govoreći o ulaganjima EU, rekla da je Unija najveći donator u Crnoj Gori, te da je od 2007. godine naša zemlja dobila preko 620 miliona eura podrške.

Kako je pomenuta oprema pribavljena u okviru Operativnog programa “Razvoj ljudskih resursa” koji se završava ove godine, Kalavera je najavila i novi operativni program sa utrostručenom finansijskom vrijednošću.

“Pozdravljam napore u Crnoj Gori koji se tiču reforme obrazovanja, posebno u vezi sa stručnim obrazovanjem. Nedavno sam se upoznala sa studijom koja ukazuje na to da je većina mladih građana Crne Gore koji su samozaposleni zapravo završila srednju stručnu školu. Zato treba da promovišemo prednosti stručnog obrazovanja. Crna Gora usvaja sistem dualnog obrazovanja. Ova inicijativa se pokazala kao veoma uspješna u državama evropske unije i nadam se istom pozitivnom rezultatu i u Crnoj Gori”, kazala je ona.

Iz sektora poljoprivrede opremu su dobile Srednja stručna škola u Baru i Obrazovni centar u Šavniku, Elektro-ekonomska škola iz Bijelog Polja i Srednja stručna škola iz Berana dobile su opremu iz sektora elektrotehnike, Stručna škola “Ivan Uskoković” iz Podgorice, dobila je opremu iz sektora mehatronike vrijednosti koja će se koristiti sa Elektrotehničkom školom “Vaso Aligrudić”, podgorička škola “Spasoje Raspopović” dobila je takođe opremu i to iz sektora tekstila, Ekonomsko-ugostiteljska škola iz Nikšića i “Sergije Stanić” iz Podgorice, dobile su opremu iz sektora ugostiteljstva.

Na događaju je poručeno i da je Crnoj Gori potrebno efikasno stručno obrazovanje, te da su osnovcima potrebne informacije u vezi sa mogućnostima stručnih škola u Crnoj Gori, kako bi donijeli informisanu odluku o izboru srednje škole.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.