Žuti zubi su jači od bijelih, ne izbjeljujte ih!
Ilustracija

Evo i zašto

Žuti zubi su jači od bijelih, ne izbjeljujte ih!

Zubi su prirodno pomalo žuti zbog zubnog koštanog tkiva, i to je normalno, ističu naučnici, ali je greška ako ih izbjeljujete jer ih na taj način oslabljujete.

Žuti zubi se smatraju odrazom loše higijene, ali ne mora to uvek da znači. Naučnici kažu da su oni zapravo mnogo jači i izdržljiviji od bijelih zuba. 

Objašnjavaju da je zubna gleđ zapravo plavo-bijele boje, a dentin (koštano tkivo zuba) ispod nje prirodno žut. To stvara svijetlo sivu ili svetlo žutu boju. Proces izbjeljivanja je ono što može da oslabi zube, piše portal rd.com.

- Proizvodi za izbjeljivanje sadrže hidrogen peroksid koji se širi kroz zubnu gleđ i razgrađuje spojeve koji uzrokuju promjenu boje, a zubi postaju bjelji - objasnila je Adriana Manso, profesorka  stomatologije na Univerzitetu "British Columbia" u Vankuveru.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.