Cijene proizvođača industrijskih proizvoda niže u septembru
Foto: Shutterstock

Za 0,2%

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda niže u septembru

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda u Crnoj Gori u septembru 2017. godine u odnosu na avgust iste godine bile su u prosjeku niže za 0,2%, saopšteno je iz Monstata.

"Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda su u septembru 2017. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine bile su u prosjeku niže za 0,1%. Stopa rasta cijena proizvođača industrijskih proizvoda u periodu januar-septembar 2017. godine u odnosu na isti period prethodne godine iznosila je 0,5%", navode iz Monstata.

Statističari pojašnjavaju da indeksi cijena proizvođača industrijskih proizvoda koji se izračunavaju na osnovu cijena prikupljenih od domaćih proizvođača realizovanih na domaćem tržištu služe kao jedan od osnovnih kratkoročnih indikatora u ekonomskim analizama i prikazima.

"Prodajna cijena proizvođača industrijskih proizvoda je cijena po kojoj proizvođač prodaje svoje proizvode redovnim kupcima na domaćem tržištu u najvećim količinama. U cijenu ne ulazi porez na dodatu vrijednost. Uzorak i ponderi su bazirani na godišnjem industrijskom istraživanju. Proizvođači su odabrani kao najveći proizvođači kategorija proizvoda koje su uključene u istraživanje", saopšteno je iz Monstata.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.