Pešić odgovara zbog verbalnog delikta

Prvi put u istoriji univerziteta

Pešić odgovara zbog verbalnog delikta

Senat Univerziteta Crne Gore juče je usvojio odluku o pokretanju postupka za opoziv profesora dr Vladimira Pešića u Upravnom odboru, po inicijativi Instituta za biologiju mora i formirao komisiju koja će ispitati pravni osnov za njegovu smjenu.

Prema saznanjima Pobjede, članovi te komisije su profesor sa Fakulteta političkih nauka Milan Marković, profesor Nenad Šoškić, koji je juče na sjednici Senata izabran za člana Naučnog odbora i predsjednica Studentskog parlamenta Sara Arianna Serhatlić.

Sjednicu Senata, kako nam je ispričao sagovornik sa UCG, obilježila je rasprava o inicijativi Vijeća Instituta za biologiju mora koje smatra da Pešićevi javni nastupi u kojima podržava smijenjenu rektorku Radmilu Vojvodić i kritikuje Univerzitet ne predstavljaju stavove ove ustanove.

- Prateći aktivnosti na UCG u posljednje vrijeme, djelovanje, a posebno javni istupi Pešića duboko se kose sa profesionalnim načelima akademskog djelovanja, principima integrisanog funkcionisanja i predstavljanja Univerziteta i obavezom da se poštuju zvanični stavovi Univerziteta i odluke njegovih organa – napisano je u obrazloženju Vijeća Instituta.

Pojedini senatori saopštili su na sjednici da je povod za smjenu Pešića neosnovan, jer je, kako je rečeno Pobjedi, nedopustivo da neko bude sankcionisan zbog verbalnog delikta.

- Ovo je prvi primjer u istoriji univerziteta da neko odgovara zbog verbalnog delikta. Prema crnogorskim zakonima niko ne može zbog toga biti kažnjen, a Institut traži da se to učini.

Baš će biti zanimljivo ispratiti stav ove formirane komisije i ishod slučaja – rekao je nezvaničan sagovornik Pobjede, član Senata.

Prema riječima izvora, na sjednici Senata predstavnik Instituta za biologiju mora saopštio je da ta ustanova nema ništa protiv Pešića, te da su ga i pohvalili kao naučnika.

- Rekli su onda da su pokrenuli inicijativu zato što su blisko vezani sa Vladom i da im niz projekata zavisi od Vlade i da im jednostavno nije interes da ih Pešić predstavlja i da iznosi javno onakve stavove.

Kazali su da se boje za svoje buduće projekte koje bi mogli da imaju sa Vladom - ispričao je sagovornik.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.