Kavarić upozorio: Opasnost od epidemije, roditelji da dovedu djecu da prime MMR
Ilustracija

Epidemija boginja na Kosovu alarm i za CG

Kavarić upozorio: Opasnost od epidemije, roditelji da dovedu djecu da prime MMR

Direktor podgoričkog Doma zdravlja i predsjednik Asocijacije za preventivnu pedijatriju Crne Gore dr Nebojša Kavarić upozorio je juče da je opasnost od epidemije boginja u našoj zemlji vrlo realna, te da je pitanje vremena kada će se morbile i kod nas javiti.

Epidemija koja je nakon 16 godina zabilježena na Kosovu, kako ističe, dodatni je alarm za roditelje da što prije potraže svog pedijatra i dovedu dijete da primi MMR vakcinu.

Na teritoriji Prištine i Kosova Polja do sada je registrovano 98 oboljelih od boginja, najviše djece školskog i predškolskog uzrasta i niko od njih nije bio vakcinisan.

“Epidemija je geografski jako blizu i nažalost možemo se uživo uvjeriti što znači izostanak imunizacije na vakcinu MMR i kakve su posljedice. Svakodnevno smo u kontaktu sa Udruženjem pedijatara Kosova. U toj zemlji hospitalizovano je oko pedesetoro djece, a četvoro je u teškom stanju”, kazao je za Pobjedu dr Kavarić.

Prema njegovim riječima, kampanja koju Dom zdravlja sprovodi od kraja avgusta daje rezultate i u glavnom gradu od tada je vakcinisano blizu 1.000 djece.

Dr Kavarić je pozvao i kolege iz ostalih gradova da se uključe u kampanju i pozovu roditelje da vakcinišu djecu.

“U Domu zdravlja nastavljamo intenzivnu kampanju za vakcinaciju djece MMR vakcinom, posebno za 2015. i 2016. To su godišta gdje su procenti imunizacije bili niski. Nadamo se da će nove informacije u okruženju uticati na roditelje, posebno one koji su odgađali vakcinaciju”, rekao je dr Kavarić.

Najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje pokazuju da se nastavio pad vakcinacije MMR vakcinom. Tako od 7.814 djece rođene 2015, njih gotovo 3.813 nije vakcinisano protiv morbila, zaušaka i rubele, što je za 13 odsto manje u odnosu na prošlu godinu.

Načelnik odjeljenja za imunoprofilaksu i kontrolu putnika u međunarodnom saobraćaju u IJZ, dr Senad Begić ranije je rekao da su teorije zavjere i iskrivljena objašnjenja antivakcinalnih pokreta koji povezuju MMR sa uzrocima autizma dovele do zbunjenosti roditelja koji sve više odgađaju vakcinaciju djece vakcinom MMR.

On je upozorio da, ukoliko se nastavi ovakav trend, skoro da se ne postavlja pitanje da li će epidemije biti već kada će se ona desiti.

“Zbog čega još nije bilo epidemije i strašnog scenarija koji je pogodio Rumuniju (više od 8.000 oboljelih, 32 umrlih od malih boginja) najviše možemo da zahvalimo dobrim obuhvatima iz ranijih godina i činjenici da drugu dozu MMR-a (pred polazak u školu) kod nas primaju gotovo sva djeca”, kazao je tada dr Begić.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.