U Portugalu i Španiji 30 smrtno stradalih u požarima(FOTO)
Foto: AA

Vatru razbuktali vjetrovi koji prate uragan Ofeliju

U Portugalu i Španiji 30 smrtno stradalih u požarima(FOTO)

Najmanje 27 osoba izgubilo je život u Portugalu, dok su tri osobe izgubile život u Španiji u požarima koje su razbuktali vjetrovi koji prate uragan Ofeliju, saopštili su zvaničnici.

Potparolka portugalske Uprave civilne zaštite Patricija Gaspar saopštila je da je 51 osoba povrijeđena u požarima te da je nekoliko nestalih u novom smrtonosnom požaru koji je tu zemlju zahvatio u posljednja četiri mjeseca. 

2017101622630728326846534Web

Foto:AA

Svi stradali zadesili su se u šumskim područjima u centralnim i sjevernim dijelovima zemlje u trenutku kada je vatra izbila, kazala je Gaspar.

Dodala je da je situacija i dalje kritična zbog neuobičajeno visokih temperatura. Međutim, meteorolozi su za danas prognozirali slabije padavine, što bi moglo pomoći vatrogascima da zaustave dalje širenje vatre.

2017101622630728326846538Web

Foto:AA

Portugal je najsmrtonosniji požar iskusio u junu ove godine kada su u području Pedrogao Grande poginule 64 osobe, a više od 250 je povrijeđeno.

Istovremeno, u sjeverozapadnoj španskoj regiji Galiciji, u blizini granice sa Portugalom, zabilježeno je 130 aktivnih požara. Vlasti u tom području navode da su tri osobe poginule, a na hiljade stanovnika je evakuisano. 

2017101622630728326846533Web

Foto:AA

Najmanje 17 požara je buknulo u blizini naseljenih područja, od kojih mnogi u provinciji Vigo. Brojne škole su u ponedjeljak zatvorene, a protiv vatrene stihije bori se oko 350 vatrogasaca kojima su u pomoć pritekli avioni za gašenje požara.

Duži sušni period i neuobičajeno visoke oktobarske temperature iznad 30 stepeni Celzijusovih razbuktali su vatru, ali policija istražuje i mogući ljudski faktor.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.