Amfilohije: Milo je moj prijatelj, uspio je da uradi mnogo toga
Amfilohije i Milo Đukanović

"Krstio bih ga u Ostrogu"

Amfilohije: Milo je moj prijatelj, uspio je da uradi mnogo toga

Milo Đukanović je moj prijatelj, i to zaista iskreno kažem. Darovit je čovjek, uspio je da uradi mnogo toga, ali isto tako mnoge od suštinskih stvari koje radi ili je uradio ne bi učinio da je bio kršten kod ćivota Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Vasilija Ostroškog. Evo prilike da ga krstimo, pa će drugačije da se bavi politikom i drugim vrijednostima. Nadam se da će ovo pročitati. Nije on bez damara da ne čuje, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u razgovoru.

On je, u razgovoru za "Novosti", kazao da nikako ne može da prikrije tugu što je režim u Podgorici 2008. godine priznao nezavisnost lažne države Kosovo, i to baš u vrijeme kada je Đukanović bio premijer.

"Tu odluku nije donijela Crna Gora. Znam da 90 odsto crnogorskog naroda tako ne misli, ostajući vjerno duhovnim i moralnim vrijednostima vjekovne Crne Gore. Priznali su takozvano Kosovo i na taj način priznali paljenje na stotine hramova na crnogorskoj metohiji, ubistva i silovanja. Od starat je bilo jasno da je bombardovanje Srbije i Crne Gore od starne NATO-a, bilo priprema za otimanje i stvaranje nezavisne države Kosovo. A oteto  je prokleto. Ovo sada što se radi je nastavak krstaških ratova, Napoleonovih i nacifašističkih osvajanja svijeta, samo što su danas drugi akteri", kazao je Amfilohije.

Dodaje da vlast u Prištini ne priznaje granicu sa Crnom  Gorom.

"Bilo bi mi komotnije da je ostala ona Crna Gora sa granicama iz doba kralja Nikole Petrovića i vremena Zetske banovnije, sa svojom Metohijom.

Amfilohije je za "Novosti" kazao da mu marksisti iz jedne nevladine organizacije spočitavaju da nije Crnogorac već izdajnik.

"A moji preci su prisajedinili Moraču i Rovca Crnoj Gori. Deda je poginuo u boju an Fundini, kome se ni danas ne zna grob. Eto, po njima ja nijesam Crnogorac, iako sam dočekao kralja Nikolu iz San Rema u vrijeme kada sam bio banatski episkop. Sjećam se da sam se na silu ukrcao na brod koji je bio usidren u barskoj luci.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.