Krivokapić: DPS će pod pritiskom morati da pristane na parlamentarne izbore
Ranko Krivokapić

"Vrh DPSa tumara"

Krivokapić: DPS će pod pritiskom morati da pristane na parlamentarne izbore

Demokratska partija socijalista će pod međunarodnim i unutrašnjim pritiskom morati da pristane na održavanje novih parlamentarnih izbora u 2018. godini, kazao je u razgovoru za „Dan“ lider Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić.

Kako je ocijenio, premijer Duško Marković je pozivanjem OEBS-a da posreduje u dijalogu sa opozicijom internacionalizovao političku krizu u Crnoj Gori.

“Vrh DPS-a očigledno tumara, bježeći od toga da ta struktura, koja je ključni uzrok duboke političke krize u zemlji, položi račune pred ovim narodom. Ovoga puta to je posebno vidljivo, jer iz vrha te partije gotovo dnevno čujemo različite poruke na temu rješavanja krize. Tvrdnja zvaničnika EU da nema nespornih, a time i regularnih izbora bez usvajanja preporuka OEBS-a je šah DPS-u zbog kojeg je morao povući potez da možda ne bi dobili šahmat”, smatra Krivokapić.

Kako je dodao, „poziv Markovića OEBS-u da faktički posreduje između vlasti i opozicije je priznanje ne samo da kriza postoji već i potvrda naših navoda da institucije države ne funkcionišu, posebno marionetski parlament".

Krivokapić smatra da relevantne međunarodne organizacije direktno upozoravaju da je država zarobljena, a da je SDP dao jasnu dijagnozu o urušavanju ustavnog sistema podjele vlasti i prelaženju autokratije u njenu agresivnu fazu.

“Marković pozivom OEBS-u internacionalizuje krizu, a koliko do juče su iz DPS-a govorili čak da krize nema. Tako su i prije nepune dvije godine govorili da nema govora o parlamentarnom dijalogu i prelaznoj vladi da bi je na kraju prihvatili i još je hvalili kao dostignuće. Za SDP nema sumnje da sve ide u pravcu održavanja novih izbora u 2018. godini kao demokratskog načina rješavanja krize. DPS će, pod vanjskim i unutrašnjim pritiskom morati, kao i uvijek, pristati na ovaj neminovan epilog. Davno ih je SDP definisao kao dobre poslušnike i sluge i najgore gospodare Crne Gore”, naglasio je lider SDP-a.

Smatra da građanska opozicija ima priliku da postane stožer za okupljanje progresivnih snaga Crne Gore.

“Sporo ali sada već izgledno uspješno rekonstituisanje građanske opozicije je ključan ali nedovoljan uslov. Svi progresivni djelovi društva trebaju biti dio akcije na ovjeri kraja ovog autokratskog poharnog sistema. Nigdje ovako nakaradni sistemi ne padaju samo akcijom političkih subjekata no ukupnim rastom zrelosti građana i autonomnih organizacija društva. Progresivnih snaga, kako je i definisano SDP-ovim manifestom. Tim dokumentom je ponuđena platforma za političke promjene kroz okupljanje tih snaga čiji će politički temelj biti ustavna određenja države i njene vanjske politike, kraj pohare i socio-ekonomska obnova”, kaže Krivokapić.

Dodao je da je „okupljajuće moći građanske opozicije najviše svjestan DPS čiji formalni a i neformalni, klijentelističko-dvorski krugovi, označavaju upravo građansku opoziciju kao glavnu opasnost po DPS autokratiju”.

“Po prvi put od 1990. godine je na sceni opoziciona prozapadna alternativa, čija je snaga i rejting, po svim sondažama, veća od rejtinga DPS-a, a trendovi su takvi da je ta razlika sve veća. Ta alternativa je međunarodno uvažena i prihvatljiva, što njenu snagu čini još većom. I zato nijesam iznenađen što je autokratija sav svoj medijski, institucionalno-državni i dvorskonajamnički aparat kao i svoje sive zone usmjerila prema građanskoj opoziciji”, rekao je predsjednik SDP-a prenosi Rtcg.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.