Kurc odnio ubjedljivu pobjedu: Austrijancima je prepiranja preko glave
Foto: AA, Sebastijan Kurc

Ostaće vjeran svojim stavovima o izbjeglicama

Kurc odnio ubjedljivu pobjedu: Austrijancima je prepiranja preko glave

Lider austrijske Narodne partije (OVP) Sebastijan Kurc, koji je pobijedio na parlamentarnim izborima, izjavio da će ostati vjeran svojim stavovima o izbjeglicama.

Kurc je u intervjuu za Krone.at kazao da će mu prvi politički korak nakon izbora biti razgovori sa svim strankama koje, kako je kazao, želi da uvjeri u potrebu "drugačije političke kulture". "Austrijancima je prepiranja preko glave", rekao je Kurz.

Kurc (31) je juče napravio senzaciju na izborima u Austriji jer je njegova OVP osvojila najviše glasova od 60-ih godina i sa trona skinula Socijaldemokratsku stranku (SPO) aktuelnog austrijskog kancelara Kristijana Kerna. 

Upitan da kaže šta je prvo uradio kada je čuo rezultate, Kurc je kazao da se radovao sa porodicom, djevojkom i timom sa kojima je proveo cio dan. "Osjećam beskrajnu zahvalnost. Želio bih da zahvalim svim Austrijancima", rekao je Kurc. 

Prema njegovim riječima, prva mu je pobedu čestitala njemačka kancelarka Angela Merkel, što mu je bilo veoma drago. On je rekao i da se raduje saradnji s njemačkom kancelarkom. 

Prema najnovijim rezultatima, koje je saopštilo austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, OVP je osvojila 34,1 osto glasova, što je za sedam više nego na prethodnim izborima održanim 2013. godine. 

Slobodarska stranka osvojila je 27.4 odsto glasova, dok je SPO osvojila 26,7 odsto glasova birača. 

Kako se navodi, još nisu prebrojani glasački listići onih koji su glasali putem pošte.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.