Radovanić: Vlastodršci dotakli dno, promjene su neminovnost
Mileta Radovanić

Političko lutanje

Radovanić: Vlastodršci dotakli dno, promjene su neminovnost

Skoro godinu dana Vlade državnog udara obilježili su mnogi propusti, katastrofalni potezi i politička lutanja, ocijenio je sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić.

On je istakao da na političkom planu, Crna Gora nikad nije bila u težoj situaciji i da je nelegitmna vladajuća većina na svakom polju uspjela samo da unazadi Crnu Goru, ponižavajući Skupštinu i njenu kontrolnu funkciju i svrhu dodatno porobljavajući institucije.

“Iz čega je proizašla i kako je formirana, bolje nismo ni mogli da očekujemo. Manjnski kaolicioni partneri, pri čemu prije svega mislim na SD i Bošnjačku stranku, uzeli su ključna ministarstva što izaziva nezadovoljstvo u samom DPS-u. Krnji premijer, uprkos brojnim izjavama da će strogo kontrolisati rad ministara, to nikako ne čini jer mu je Vlada ionako na staklenim nogama. Sva njegova javna upozorenja ministrima su zapravo pucanj iz prazne puške čega su svi svjesni. Unutarpartijski sukob u DPS-u je sve više očigledan a politička kriza u zemlji sve dublja”, ocjenjuje Radovanić.

On kaže da su previranja u DPS-u su toliko jaka da opozicija konstantno dobija različite poruke iz suprotstavljenih tabora.

“Da je DPS dio problema jasno je iz diplomatskih poruka koje stižu u posljednje vrijeme. Kriza se što prije mora riješiti a sva odgovornost je na Markoviću i Đukanoviću koji se očigledno između sebe moraju dogovoriti ko vodi glavnu riječ”, ističe on.

Radovanić naglašava da su na ekonomskom planu rezultati nikad gori i da u prilog tome govori situacija u kojoj dugove vraćamo na način što stalno uzimamo nove pozajmice i kredite a aukcija državnih zapisa je postala rutinska praksa ekonomske politike pljačkaške Vlade.

“Podaci su vrlo jasni i egzaktni. Spoljni dug na kraju 2016. godine iznosio je 67,5% BDP a procjene koje govore da će na kraju ove godine javni dug dostići 3 milijarde eura su pogubne i najbolje govore o politici koju godinama sprovodi DPS. MMF je spustio procjenu rasta naše ekonomije za ovu godinu na 3% a za sljedeću na 2,8%. Zato se i nastavlja sa praksom rasprodje svega što vrijedi. Pošto su rasprodali gotovo sve, krenuli su sa rasprodajom prostornog resursa. Donošenje skandaloznog Zakona o prostornom planiranju samo je pečat na privatizaciju Crne Gore. Izgleda ćemo uskoro  doći u situaciju da se pitamo čije su naše plaže”, kaže Radovanić.

Dodaje da uprkos takvom poražavajućem stanju, javni funkcioneri očigledno nemaju ni zeru političke odgovornosti pa nastavljaju po starom, od toga da dodjeljuju bonuse sami sebi, ukidaju naknade majkama pa sve do korišćenja ne jednog već dva službena automobile i sve to preko leđa građana, koji njihove luksuze plaćaju dok grcaju u dugovima, gledajući kako da plate račune, opreme djecu za škole i skrpe kraj sa krajem.

“Hitno nam je potreban izlazak iz ove političke situacije kako bi se posvetili rješavanju problema koji znače bolji život običnih građana. Crnogorskom društvu su neophodne reforme na svakom polju. Sazrijelo je vrijeme da se zaustavi lopovluk, rasprodaja, bahaćenje a uvede princip odgovornog upravljanja i krene sa prijeko potrebnim promjenama”, zaključio je Radovanić.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.