Sve je bliži odgovor na pitanje kako su nastale planete
Ilustracija

Pitanje svih pitanja

Sve je bliži odgovor na pitanje kako su nastale planete

Zaista, kako su nastale planete? Ni naučnici, međutim, nijesu baš sasvim sigurni u to...

Ono što im je poznato je da su male zvijezde okružene velikim diskovima prašine i gasa. Mnogi istraživači vjeruju da se taj materijal, postepeno, ili raspršuje ili spaja kako bi formirao planete i asteroide. 

A kako se to zaista događa, nije sasvim jasno. Fenomen nazvan "radikalno zanošenje" (radical drift), pri kome masa sačinjena od gasa stvara čestice koje se pomjeraju ka zvijezdi, zbunjuje svojom jednostavnošću mogućeg objašnjanja kako je proces nastanka mogao da se odvija. 

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Astrophysical Journal Letters, međutim baca novo svijetlo na taj proces.

Tim naučnika, koje je predvodio Stefan Kraus sa Univerizteta u Ekseteru, proučavao je, pomoću veoma snažnih teleskopa, mladu zvijezdu visoke temperature V1247 Orionis, koja je okružena opisanim prstenom gasa i prašine. 

Naučnici su jasno definisali centralni prsten materije kao i mnogo delikatnije stukture u obliku polumjeseca, locirane na obodu. 

"Pretpostavljamo da je regija između prstena i polumjeseca, koja se vidi kao tamna traka, nastajala kako je mlada planeta pravila svoj put kroz disk. Dok se planeta kreće po svojoj orbiti, njeni pokreti stvaraju zone visokog pritiska sa obije strane putanje, slično kao što brod stvara talase dok 'sječe' kroz vodu." 

Nučnici pretpostavljaju da bi ti regioni visokog pritiska mogli da zaštite prostor na kome bi planeta mogla da bude formirana. Oni zarobljavaju čestice prašine milionioma godina, tako da se oni sakupljaju, i vremenom, vezuju i zajedno razvijaju. 

Kraus je objasnio da bi "zarobljavanje" prašine moglo da riješi glavni problem koje se javlja kod postojećih teorija o formiranju planeta, prema kojima bi čestce trebalo da budu uništene ulaskom u centralnu zvijezdu i time onemogućene da narastaju u veće forme. 

"Polumjesec stvara klopku za prašinu, koja se formira na spoljnoj ivici tamne trake. To otkriva zone u kojima se nalazi višak prašine unutar pstena, što bi mogli da predstavlja drugu klopku za prašinu koja nastaje unutar pretpostvaljane orbite planete. To ujedno potvrđuje ranije kompjuterske simulacije koje su predviđale da se klopke za prašinu forimaju i sa spoljne i sa unutrašnje ivice procjepa u disku", zaključuje Kraus.

B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.