Nakon 10 godina reformi, CG na pola puta
Ilustracija

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju

Nakon 10 godina reformi, CG na pola puta

Deset je godina otkako je Crna Gora potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, dokument kojim se regulišu prava i obaveze u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Profesorica na Ekonomskom fakultetu Gordana Đurović kaže da je taj ugovorni odnos crnogorskoj ekonomiji otvorio zonu slobodne trgovine, omogućio korišćenje predpristupne pomoći, ali i pristup pogramima Evropske unije.

"Sporazum nam je stvorio zonu slobodne trgovine, afirmisao je regionalnu saradnju, morali smo da uspostavimo i politički dijalog sa EU, danas je on snažan. Dobili smo predpristupnu podršku, značajna sredstva, dobili smo investicione i kreditne aranžmane sa bankama po povoljnijim kamatnim stopama, pristupili smo programima Evropske unije", ističe Đurović u izjavi za TVCG.

Momčilo Radulović iz evropskog pokreta smatra da je Crna Gora nakon deset godina na pola puta kada je riječ reformama u raznim oblastima.

"Crna Gora više nije ista zemlja. Došlo je do reformi u niz oblasti. Ukoliko se osvrnute na pravosuđe,pije deset godina možda nismo mogli da slutimo da će neki sudski procesi biti mogući, sada se dešavaju, ali to nije dovoljno. Može se plastično objasniti da smo negdje na pola puta sa ekonomskim i drugim reformama, negdje manje negdje više", poručio je Radulović.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.