Pejović: Osnažili smo pravnu državu, podstakli privredni rast i unaprijedili životni standard građana
Andrija Pejović

Primjenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju

Pejović: Osnažili smo pravnu državu, podstakli privredni rast i unaprijedili životni standard građana

Primjenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Evropskom unijom (EU) osnažili smo pravnu državu, podstakli privredni rast i unaprijedili životni standard građana, ocijenio je ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović.

Crna Gora ove godine obilježava veoma važan jubilej – deset godina od potpisivanja SSP sa EU.

„15. oktobar 2007. je značajan događaj, ne samo zbog činjenice što je potpisivanje Sporazuma predstavljalo prvi ugovorni odnos s EU nego je značilo i početak sprovođenja temeljnih reformi i prilagođavanja pravnim, ekonomskim i političkim standardima EU jedne mlade evropske države koja je samo godinu dana prije toga obnovila nezavisnost“, kazao je Pejović agenciji Mina, prenosi Rtcg.

Prema njegovim riječima, danas, deset godina kasnije, vidi se da je primjena SSP-a donijela brojne koristi Crnoj Gori. "Osnažili smo pravnu državu, podstakli privredni rast i unaprijedili životni standard građana".

„Potpisivanje SSP-a je omogućilo dalje napredovanje u procesu pristupanja i bilo odskočna daska za dobre rezultate na temelju kojih bilježimo 28 otvorenih poglavlja od kojih su tri privremeno zatvorena“, rekao je Pejović.

Kako je naveo, ispunjavanjem obaveza iz Sporazuma, ispunjeni su uslovi za bezvizni režim i našim građanima otvorena je mogućnosti da slobodno putuju.

Usvajanjem i primjenom evropskih propisa i standarda, unaprijedili smo, kaže on, poslovno okruženje, omogućili otvaranje novih radnih mjesta i unaprijedili životni standard građana.

„Posvećenim i podgovornim radom, a prije svega dobrim rezultatima na terenu, osigurali smo bespovratna sredstva EU i drugih donatora koja su doprinijela uspješnom sprovođenju zahtjevnih i skupih reformi ali i veoma značajnim infrastrukturnim projektima u oblasti saobraćaja i energetike, te značajnim investicijama u crnogorski turizam“, kazao je Pejović.

Prema njegovim riječima, tokom proteklih deset godina, kroz proces pristupanja, Crna Gora iskoristila više od 620 miliona eura bespovrtane pretpristupne finansijske podrške EU, od čega je preko 100 miliona eura uloženo u oblast saobraćaja.

„Dostizanjem evropskih standarda, postali smo članica brojnih značajnih međunarodnih organizacija i inicijativa, unaprijedili poslovno okruženje i Crnu Goru pozicionirali kao privlačnu destinaciju za ulaganja, što je dovelo do razvoja preduzetništva i značajnog povećanja BDP-a i bruto zarada“, naglasio je Pejović.

On je najavio da se sjutra u Podgorici organizuje konferencija na kojoj će se sumirati koristi koje je SSP-donio Crnoj Gori i razgovarati o odnosima između EU i Zapadnog Balkana, perspektivi članstva, sprovođenju reformskih procesa, mogućnostima i izazovima Berlinskog procesa, ali i aktuelnim prilikama i budućim pravcima tazvoja EU.

„Sa nama će biti naši prijatelji iz institucija EU, država članica, kao i zemalja regiona“, kazao je Pejović.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.