DPS: Otvoreni smo za dijalog

Princip ucjene koji se odnosi na ponovno organizovanje izbora neprihvatljiv

DPS: Otvoreni smo za dijalog

Demokratska partija socijalista pozdravlja spremnost kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava da pruži tehničku i ekspertsku pomoć u vezi sa ispunjavanjem preporuka koje se odnose na izbore, saopšteno je iz ove partije.

"S tim u vezi želimo da naglasimo da smo otvoreni za dijalog između ključnih političkih subjekata prije svega o implementaciji preporuka OEBS/ODIHR ali i o drugim pitanjima koja su značajna za Crnu Goru. Nebrojano puta smo naglašavali spremnost za dijalog sa opozicijom i u tom smislu u svakom trenutku smo voljni da ga iniciramo. Isto tako, raspoloženi smo da prihvatimo inicijativu svojih političkih konkurenata, ukoliko ona eventualno bude iskazana", kazali su iz DPS-a.

Konstatuju, "da pojedini predstavnici opozicije pokazuju zavidnu sposobnost manipulacije ili pak samoobmane, tražeći saveznika za svoju politiku ultimatuma u međunarodnom faktoru".

"Ovakva očekivanja su posebno obesmišljena činjenicom da su sve međunarodne relevantne institucije priznale rezultate prošlogodišnjih izbora kao i da metod političke borbe bojkotom Parlamenta nije prihvatljiv za većinu visokih inostranih zvaničnika. Neki od njih su svoje neslaganje jasno demonstrirali, odbijajući da se uopšte i sretnu sa predstavnicima opozicije", navodi se u saopštenju DPS-a.

Iz ove partije naglašavaju spremnost za dijalog ali smatraju da je princip ucjene koji se odnosi na ponovno organizovanje izbora neprihvatljiv.

"Ne samo zato što su parlamentarni izbori završeni prije godinu dana i od svih međunarodnih faktora prihvaćeni kao legalni i legitimni, već i zato što bi takav potez značio izrugivanje demokratije i principa slobodne volje građana. Praksa ponavljanja izbora bi implicirala da je pritisak manjine relevantniji od izborne volje većine glasača, što bi bilo u suprotnosti sa svim temeljnim principima demokratije", zaključili su iz DPS-a.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.