U Makedoniji počeo prvi krug lokalnih izbora
Foto: AA

1,8 miliona građana s pravom glasa

U Makedoniji počeo prvi krug lokalnih izbora

U Makedoniji se danas održava prvi krug lokalnih izbora na kojima će 1,8 miliona građana s pravom glasa birati gradonačelnike i predsjednike u 80 gradova i opština i Gradu Skoplju, kao posebnoj lokalnoj samoupravi s deset gradskih opština.

Glasanje će biti organizovano na 3.480 biračkih mjesta, gdje građani imaju mogućnost da se izjasne za 260 kandidata za gradonačalnike i 6.627 kandidata na 372 liste za savjetnike opštinskih vijeća.

Većina biračkih mjesta otvorena su u sedam sati, a građani će moći glasati do 19 sati. Drugi krug lokalnih izbora zakazan je za dvije sedmice kasnije, 29. oktobra.

Predizborna kampanja za lokalne izbore počela je 25. septembra i trajala je do 13. oktobra. 

Za nadgledanje izbornog procesa, Državna izborna komisija Makedonije akreditovala je 5.011 domaćih i 373 stranih posmatrača, 294 prevodilaca i šest stranih novinara.

Ovo su šesti lokalni izbori u Makedoniji od proglašenja nezavisnosti te države na kojima će građani birati nove lokalne vlasti za naredne četiri godine. Posljednji lokalni izbori održani su 2013. godine. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.