Ilustracija

Ne samo ekonomska katastrofa

"Odvajanje Katalonije – uništenje Španije i Evrope"

Odvajanje Katalonije od Španije će se odraziti ne samo "ekonomskom katastrofom“, već može uništiti i Evropu.

To je napisao bivši premijer Francuske porijeklom iz Barselone, Emanuel Vals u autorksom tekstu za nedeljnik "Žurnal du dimanš", prenosi Tanjug.

"Treba upozoriti katalonske lidere i same Katalonce: odvajanje od Španije znači izlazak iz EU i iz evrozone. To će biti ekonomska katastrofa koja je već počela odlaskom predstavništva nekih kompanija“, naveo je Vals. 

Prema njegovom mišljenju, odvajanje Katalonije je u suprotnosti sa istorijom i identitetom naroda katalonskog regiona i može dovesti ne samo do raspada Španije, već i cijele Evrope. 

"Taj put znači uništenje Španije, uništenje Evrope. To je u suprotnosti sa istorijom i identitetom Katalonije. Snaga tog regiona je tu tome što je on istovremeno i katalonski, španski i evropski. Ako mu oduzmete jedan od tih elemenata, izgubićete dio identiteta“, zaključio je Vals. 

"Moramo da poštujemo Španiju i pomažemo njenu vladu", napisao je Vals.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.