Picula: Rusija vodi širi rat u kojem Balkan ima važnu ulogu
Tonino Picula

Globalniji napad na međunarodni liberalni poredak

Picula: Rusija vodi širi rat u kojem Balkan ima važnu ulogu

Što se tiče vezivanja ulaska Crne Gore u EU sa srpskim pregovorima, riječ je o nekorektnom postupku budući da se time pokušava anulirati ozbiljan napredak Podgorice. Ne smije se zanemariti ni to što Crna Gora u pregovorima sa EU nema tako ozbiljnih političkih limita kao što su odnosi Srbije sa Kosovom i Rusijom - kaže u intervjuu Pobjedi poslanik Evropskog parlamenta Tonino Picula.

Evropski poslanik, koji je i vođa Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH i Kosovom, kaže da ga to izjednačavanje neugodno podsjeća na favoriziranje potpuno pogrešnog principa konvoja umjesto principa regate, što je dio međunarodne zajednice nastojao da primjenjuje u ranom periodu osmišljavanja politike proširenja na zapadni dio Balkana.

Picula kaže da analize pokazuju da stabilnost na zapadnom Balkanu danas zavisi o rezultatu sučeljavanja dvaju procesa: postupnog napredovanja država regije na putu pridruživanja Europskoj uniji i procesa koji to ugrožavaju u ime interesa suprotnih vrijednostima euro integracija. Linije podjela prolaze, prije svega, unutar pojedinih država, ali često se ti sukobi odražavaju i na međudržavne odnose.

"Uz to, trebamo se ponovo vratiti Junkerovom govoru u Evropskom parlamentu prošlog mjeseca kada je stavio znak jednakosti između stabilnosti EU i stabilnosti zapadnog Balkana.

To je naravno potpuno ispravno, samo se istodobno otvara pitanje kako održavati stabilnost na evropskom jugoistoku idućih osam godina do sljedećeg proširenja?!

Govorimo o vremenski dosta udaljenom vremenskom horizontu, a već danas svjedočimo rastućem uticaju izvanevropskih faktora koji ovdje pokušavaju nametati svoje geopolitičke interese bez dodira sa vrijednostima na kojima se temelji evropski projekt. Srbija pokušava održavati ravnotežu između odnosa s Rusijom i svojih težnji za pristupanjem EU.

Međutim, u EU su sve glasniji kritičari takve „ i“ pozicije Beograda. Nema sumnje da će Rusija i dalje pokušavati proširiti svoj uticaj u regionu. U pravu je ministar vanjskih poslova Crne Gore, Srđan Darmanović, kada kaže da Rusija vodi politiku „disrupt NATO, divide EU“, ali da zapadni Balkan nije primarni cilj Rusije, već Rusija pokušava voditi jedan širi i globalniji napad na međunarodni liberalni poredak, u kojem Balkan ima važnu ulogu.

Ministar je naveo samu Crnu Goru kao primjer strategije razdora kakav je bio na dan održavanja zadnjih parlamentarnih izbora. S obzirom na globalno djelovanje Rusije u prethodnim  situacijama, jasno je da ta velika zemlja pojačano promoviše vlastite interese.

Uprkos određenim kulturološkim sličnostima i gravitiranju dijela zapadnog Balkana Rusiji, potrebno je kontinuirano jačati EU integracije u regionu, davati podsticaje i podršku svim zemljama koje žele biti dio Europske unije. Bez obzira na njene trenutne probleme, nikako ne smije oslabiti utjecaj EU na Balkanu", kazao je Picula.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.