U sedmom se uči hemija iz osmog
Ilustracija

Novi udžbenik još u pripremi

U sedmom se uči hemija iz osmog

Novi nastavni plan za osnovnu školu primjenjuje se od početka ove školske godine, a kako su novi predmetni programi usvojeni u julu, nijesu mogli da budu izrađeni i štampani novi udžbenici pa se koriste stari, koji su u velikom broju slučajeva relevantni za nesmetanu realizaciju nastave, rekao je za Pobjedu načelnik Odsjeka za istraživanje i razvoj obrazovnog sistema u Zavodu za školstvo Radoje Novović.

Pojedini roditelji požalili su se da im nije jasno zašto đaci sedmog razreda uče hemiju iz knjige za osmi razred, te se pitaju iz kojeg udžbenika uče đaci koji su u osmom razredu.

Novović je podsjetio da se po starom nastavnom planu hemija izučavala od osmog do devetog razreda, a da je sada usvojeno da to bude od sedmog do devetog razreda.

 - Pošto je to isti sadržaj, onda se može koristiti udžbenik hemije za osmi razred. Za sljedeću školsku godinu će biti izrađeni novi udžbenici i to je u ingerenciji Zavoda za udžbenike – kazao je on.

 Sedmaci, kako je pojašnjeno, sa đacima osmog razreda dijele gradivo iz istog udžbenika. Novović je objasnio da đaci sedmog razreda, takođe, koriste udžbenik iz geografije za šesti razred.

Po starom nastavnom planu, rekao je on, geografija se izučavala od šestog do devetog razreda, ali je po novom propisano da se izučava od sedmog.

- Kako je početni program u starom i novom planu isti, ili u velikoj mjeri sličan, onda se po toj logici može koristiti udžbenik koji je korišćen u starom planu, a to je udžbenik za geografiju za šesti razred – rekao je on.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.