Amfilohije zbog govora mržnje pod istragom
Amfilohije

Krivičnu prijavu podnio Crnogorski pokret

Amfilohije zbog govora mržnje pod istragom

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet u slučaju krivične prijave Crnogorskog pokreta protiv poglavara Srpske crkve u Crnoj Gori Amfilohija Radovića zbog govora mržnje, odnosno povrede ugleda naroda i izazivanja mržnje.

“Predmet je u fazi izviđaja i u cilju zaštite interesa postupka ne može biti saopšteno više podataka”, saopštila je Pobjedi portparolka ovog tužilaštva, tužiteljka Danka Ivanović Đerić.

Crnogorski pokret krajem septembra podnio je krivičnu prijavu protiv Radovića zbog sumnje na povredu ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjinskih zajednica, iz člana 199 Krivičnog zakonika Crne Gore u sticaju s krivičnim djelom izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz člana 370 KZ-a.

U prijavi su naveli da je Radović izjavama na liturgijama u Crmnici i Cetinjskom manastiru, 17, 19. i 21. septembra počinio krivično djelo, jer je povezujući Crnogorce s primjercima domaćih životinja (volovi) koje su sinonim za maloumnost i mentalnu zaostalost, namjerno narušio ugled nacionalnog imena Crnogorac, tako da pomen crnogorskoga imena poprima izrugujući oblik, kompromitujući cijelu jednu naciju u zemlji i vani.

Radović je, kako su naveli, „istovremeno Crnogorce katoličke i islamske vjeroispovijesti i ateiste, kao pripadnike crnogorskoga naroda, izložio poruzi i uvredama, zato što kao muslimani i ateisti nijesu kršteni niti miropomazani, odnosno kao katolici i pravoslavci nijesu kršteni i miropomazani u Beogradskoj patrijaršiji”.

“Izjavom u vezi vraćanja krsta na podgoričku Sat kulu, uvrijedio je muslimane i tursku državu, s namjerom da posije seme razdora između podgoričkih muslimana i pravoslavaca i tako počinio još jedno krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz člana 370 KZ Crne Gore”, naveli su oni.

Amfilohije Radović je tokom jedne liturgije kazao da se i „volovi rađaju u Crnoj Gori, pa nijesu Crnogorci“, što je izazvalo burnu reakciju dijela javnosti, odnosno dijela crnogorskih političara i jedne nevladine organizacije.

Ombudsman Šućko Baković je istako da ne spori pravo da se metaforičnim govorom, uključujući i alegorije, iznose mišljenja o važnim društvenim pitanjima, ali da ona ne mogu biti takva da vrijeđaju dostojanstvo pojedinaca ili naroda.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.