URA: Pljevlja decenijama crna ekološka tačka Evrope
Foto: URA

Nema političke volje za rješenjem situacije

URA: Pljevlja decenijama crna ekološka tačka Evrope

Stanje zagađenosti u Pljevljima alarmantno je i na početku ove grijaće sezone, istakla je danas na pres konferenciji predsjednica pljevaljskog odbora URA i članica Predsjedništva te partije, Maida Zilić-Delić.

"Na samom početku grijaće sezone u Pljevljima  evidentirane su veoma zabrinjavajuće satne koncentracije štetnih materija u vazduhu. Tako su 7 oktobra zabilježene izuzetno visoke satne koncentracije PM10 čestica u toku čitavog dana koje su u jednom trenutku bile i 16 puta veće od zakonom dozvoljenih vrijednosti”, naglasila je Zilić-Delić.

Kazala je da je  ono što dodatno zabrinjava, a nije bilo uobičajeno ranijih godina, da uz povećane koncentracije PM10 i PM 2,5 čestica u vazduhu ima i veoma visokih satnih koncentracija sumpor dioksida, koje su tako na primjer 11. oktobra u 12h dostigle 346,5 mikro grama po metru kubnom.

“Ako znamo da u približno  istom vremenskom periodu na mjernim stanicama u Nikšiću i Golubovcima koncentracije sumpor dioksida nisu prelazile 10 mikro grama po metru kubnom onda je sasvim jasno sa kakvim su štetnim koncentracijama otrovnih materija  po vlastito zdravlje izloženi građani Pljevalja. Uz to u zimskom periodu su prisutne i izuzetno visoke koncentracije kancerogenog benzo(a) pirena čije vrijednosti višestruko prevazilaze dozvoljene vrijednosti u vazduhu Pljevalja”, naglasila je Zilić-Delić.

MaidaZiliDeli

Maida Zilić-Delić

Istakla je i da je prezadužena lokalna uprava u Pljevljima  na čelu sa DPS-om proteklih godina iskazala  svoju nemoć da bilo šta konketnije uradi na zaštiti životne sredine i zdravlja ljudi. Kao argumentaciju navela je pokušaj izgradnje mini toplane u gradu koji je doživio potpuni neuspjeh jer je od obustavljanja tendera u februaru ove godine od strane lokalne uprave državnoj Komisiji za kontrolu javnih nabavki trebalo više od pola godine da donese odluku o poništenju tendera na osnovu žalbi učesnika tendera.

“Pored toga jasno je da se godinama unazad prolongira izgradnja drugog bloka TE Pljevlja i nasušna toplifikacija grada. Prihvatanjem pariškog sporazuma od strane države još su više umanjena nadanja građana Pljevalja za toplifikacijom grada. Od svih mjera koje je propisala Vlada Crne Gore nastavlja se jedino sa realizacijom kratkoročnih mjera nabavke briketa i peleta iako ova mjera nije donijela nikakve značajne rezultate proteklih godina. Uz to cijene ovih energenata su ove godine veće nego ranijih godina a i primjetno je i mnogo manje interesovanje građana za nabavku ovih energenata” kazala je Zilić-Delić.

Ona je dodala da je sasvim jasno da Vlada Crne Gore ne želi da izdvoji značajnija sredstva za sanaciju katastrofalne ekološke i zdravstvene situacije u Pljevljima jednoj od najvećih ekoloških crnih tačaka Evrope.

Zaključila je da je građanima sasvim jasno da republičkoj vlasti Pljevlja jedino služe za eksploataciju ogromnih prirodnih resursa, a da građanima ostavljaju zagađen vazduh, ogromne deponije, jalovine, nezaposlenost i sve veći broj građana u stanju socijalne potrebe.

Politički direktor, Rade Milošević, istakao je da Građanski pokret URA traži kontrolno saslušanje ministra održivog razvoja i turizma i  ministra zdravlja u Vladi Crne Gore kao i direktora Uprave za inspekcijske poslove u vezi sa situacijom u Pljevljima.

“Građanski pokret URA takodje traži što hitniju realizaciju tendera i početak izgradnje  prve i druge faze nove mini toplane u Pljevljima  jer je sasvim jasno da se radi o namjernom otezanju vladinih institucija na realizaciji srednjoročne vladine mjere za sanaciju ekološke situacije u Pljevljima. Pored toga traži se poštovanje procedure za izdavanje integrisanih dozvola za velike industrijske zagađivače, posebno zbog toga što za TE Pljevlja 1. januara 2018 godine ističe rok za dobijanje integrisane dozvole”, kazao je Milošević.

RadeMiloevi

Rade Milošević

Milošević je ispred pokreta URA predložio i da se do realizacije srednjoročnih i dugoročnih mjera koje bi sadržavale obaveznu toplifikaciju grada vrši isporučivanje električne energije za građane Pljevalja po subvencioniranim cijenama radi što masovnijeg prelaska na grijanje na struju u zimskom periodu.

“Zbog izbjegavanja sprovođenja Zakona o naplati ekološke takse i nečinjenja u vezi poštovanja Ustava i Zakona o zaštiti životne sredine od državnog tužilaštva tražimo sprovođenje izviđaja o postojanju krivične odgovornosti premijera i nadležnih resornih ministara u vezi ekološkog zločina koji se sprovodi nad vlastitim građanima. Istovremeno tražimo od nadležnih u Delegaciji EU u Crnoj Gori potpunu inplementaciju svih ekoloških zakona prilikom sprovođenja poglavlja 27 za pristup Crne Gore Evropskoj uniji” zaključio je Milošević.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.