CGO: Građani mogu biti ključni u borbi protiv korupcije

Misli lokalno – Djeluj lokalno!

CGO: Građani mogu biti ključni u borbi protiv korupcije

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je u osam crnogorskih opština, organizovao razgovore sa građanima i građakama o korupciji na lokalnom nivou tokom kojih je dijeljen promotivni materijal kroz koji je predočeno šta korupcija predstavlja, kao i koje i kakve su njene štetnosti po samo društvo.

Građani Pljevalja, Bijelog Polja, Podgorice, Kotora, Nikšića, Ulcinja, Bara i Cetinja su tokom ove akcije, kako je saopšteno iz CGO, imali mogućnost da se informišu o različitim oblicima korupcije u svim oblastima i na svim nivoima društvenog života - u privatnom, javnom, akademskom, civilnom i političkom sektoru.

"Takođe, ovom akcijom se nastojalo ukazati da je svijest o raširenosti i učinkovitosti korupcije razorila samo povjerenje u funkcionalnost i opravdanost većine pravnih, socijalnih, ekonomskih, političkih, kulturnih, religijskih, naučnih i obrazovnih institucija društva. Tokom razgovora je posebno naglašeno da je korupcija u crnogorskom društvu postala”normalizovani” dio naše svakodnevice, složeni i razuđeni lanac zloupotrebe svih društvenih institucija kao oruđa za ostarivanje profita i moći privilegovanih. Razgovore sa građanima i građankama CGO je realizovao u saradnji sa NVO Bonum iz Pljevalja, NVO Građanski kreativni centar sa Cetinja, NVO UL info iz Ulcinja i NVO Mladiinfo Montenegro iz Nikšića", navodi se u saopštenju.

CGOMislilokalnoDjelujlokalno

Akcija, koja je trajala od 4. do 13. oktobra, je dio projekta "Misli lokalno – Djeluj lokalno! – Borba protiv korupcije na lokalnom nivou" koji realizuje CGO, u saradnji sa sa NVO Bonum iz Pljevalja, NVO Inkubatorom – Prostor za nezavisne kulturne inicijative iz Kotora i NVO Centar za istraživačko novinarstvo – CIN iz Podgorice, uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije kroz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) 2015 i kofinansiranje iz sredstava Kraljevine Holandije.

Opšti cilj projekta "Misli lokalno – Djeluj lokalno! – Borba protiv korupcije na lokalnom nivou" je doprinos učešću civilnog društva u sprovođenju antikoruptivnih politika kroz monitoring, izvještavanje i nadgledanje aktivnosti na lokalnom nivou u Crnoj Gori. Specifični cilj je unaprjeđenje kapaciteta manjih organizacija civilnog društva u Crnoj Gori u praćenju antikoruptivnih strategija i aktivnosti na lokalnom nivou kroz razmjenu informacija, iskustava i finansijsku podršku.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.