Nakon ukidanja viza očekuje se više iranskih turista u CG
Foto: skupstina.me

I potencijalnih investitora

Nakon ukidanja viza očekuje se više iranskih turista u CG

Ukidanje viza između Crne Gore i Irana omogućilo bi nesmetan dolazak turista i potencijalnih investitora, čime bi se stvorio povoljan poslovni ambijent, a odnosi između ove dvije prijateljske države podigli na viši nivo, kazao je ambasador Irana Husein Mola Abdolahi na sastanku sa delegacijom Grupe prijateljstva sa Parlamentom Islamske Republike Iran.

Član Grupe prijateljstva sa Parlamentom Irana i predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić istako je da je Iran jedna od prvih država koja je priznala nezavisnost Crne Gore, čime su postavljeni dobri temelji za saradnju na parlamentarnom nivou, što dodatno stvara uslove za jačanje saradnje na poličkom, ekonomskom i kulturnom planu. 

Ambasador Abdolahi se složio da je snaženje parlamentarne saradnje jedan od stubova bilateralnih odnosa uz napomenu da će sastanak članova dvije grupe prijateljstva, koji se održava početkom novembra u Podgorici, kao i predstojeće zvanične posjete između dvije države na najvišem nivou u mnogome doprinijeti učvršćivanju veza dva prijateljska naroda.

Ambasador Abdolahi je, takođe, prenio poziv predsjednika Odbora za nacionalnu bezbjednost i vanjsku politiku Parlamenta Irana Aladina Boroujerdia koji je upućen Nikoliću da posjeti Teheran u cilju intenziviranja odnosa.

Članovi Grupe prijateljstva imali su odvojeni sastanak sa predstavnicima Iranskog trgovinskog centra za Balkan na kojem je sa iranske strane ponovljeno da bi značajan iskorak u unaprjeđenju turističke saradnje predstavljalo međusobno ukidanje viza, kao i uvođenje redovne avionske veze na relaciji Crna Gora – Iran. Sagovornici su se, takođe, složili da će otvaranje predstavništva iranske poslovne komore u Podgorici, koje je u planu, predstavljati veliki potencijal za dalji razvoj i jačanje trgovinske i ekonomske saradnje između dvije države.   

Na sastanku sa predstavnicima Kulturnog centra Ambasade Irana istaknuto je da će zajednički projekti u najavi, u oblasti knježevnosti, kinematografije i jezika predstavljati jedinstven vid povezivanja i upoznavanja dva naroda i njihovih bogatih kultura.   

Radnim sastancima prisustvovali su članovi Grupe prijateljstva, poslanica Aleksandra Vuković i poslanici Luiđ Škrelja i Nedžad Drešević.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.