Neuobičajena praksa: Prvi put crkva daje garancije za osumnjičene
Foto: Screenshot/RTCG

Sud vijeća o pritvoru trojici optuženih za terorizam

Neuobičajena praksa: Prvi put crkva daje garancije za osumnjičene

Viši sud će u što kraćem roku odlučiti o prijedlogu odbrane za ukidanje pritvora trojici optuženih u slučaju pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora prošle godine, za koje je garancije dala Srpska pravoslavna crkva.

Advokat Zdravko Begović tvrdi da se prvi put u sudskoj praksi dešava da crkva daje garancije za osumnjičene u nekom postupku, te da bi kaže bilo najbolje da svako u društvu radi svoj posao.

Podgoričkom Višem sudu stigao je prijedlog odbrane za ukidanje pritvora trojici optuženih u slučaju pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora prošle godine, Draganu Maksiću, Srboljubu Đorđeviću i Milanu Dušiću. Garancije za njih, dala je Srpska pravoslavna crkva.

"O predlogu odbrane optuženih, sud će odlučiti u što kraćem roku. Sud ne određuje, produžava ili ukida pritvor zbog postojanja garancija od strane vjerskih ili bilo kojih drugih organizacija, već zbog postojanja ili nepostojanja zakonskih razloga za pritvor", saopšteno je z Višeg suda.

Advokat Zdravko Begović kaže da sud ima zakonsku mogućnost da osumnjičenima ukine pritvor, ukoliko su razlozi za to opravdani. Međutim, neuobičajno je kaže da crkva daje garancije za osumnjičene u nekom postupku.

"Ja sam skoro 30 godina advokat i prvi put sam se suočio sa tim saznanjem da neka vjerska organizacija daje garancije.Crkva je ozbiljna institucija ,međutim do sada su to bili pojedinci odnosno rodbina optuženih ili je neko diplomatsko predstavništvo reagovalo pa im je pomoglo da obezbijede prebivalište", kaže Begović za TVCG.

Garancije SPC Begović doživljava kao pokušaj miješanja crkve u ovaj sudski proces.

"Ja bih strašno volio da svako radi svoj posao, crkva da radi svoj posao, sud svoj. Dajem za pravo crkvi da se eventualno zabrinula za zdrastveno stanje, eventualni status lica koja se nalaze u pritvoru pa iz tih razloga uputila takav jedan zahtjev", smatra Begović.

Koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić, kako nam je kazao, danas nije u mogućnosti da odgovar na naša pitanja. Ranije je Viši sud donio odluku da se i Branka Milić, takođe jedna od optuženih u ovom slučaju, uz garanciju Mitropolije crnogorsko-primorske, brani sa slobode.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.