Dajte svoj potpis za besplatnu hranu za bebe
Ilustracija

Inicijativa Alternative CG

Dajte svoj potpis za besplatnu hranu za bebe

Alternativa Crna Gora pokrenula je peticiju za obezbjeđivanje besplatne hrane za bebe.

Cilj ove inicijative je pomoć ženama koje iz opravdanih razloga nijesu u stanju da doje svoje bebe već su prinuđene da koriste adaptirano mlijeko čiji iznos mjesečno dostiže do 80 eura.

Iz Alternative ističu da je ovo jedan od načina da se poveća natalitet te da pomognu budžetu mladih bračnih parova.

„Hrana bi se izdavala isključivo na ljekarski recept i preuzimala bi se u apotekama. Time bi se obezbijedila kontrola čitavog procesa. Država bi preko svojih dobavljača garantovala kvalitet hrane za bebe, što ne možemo reći da je sada slučaj.", naveli su iz te partije

Pravo na ovu vrstu pomoći imale bi sve porodice do navršene prve godine djeteta a proces ostvarivanja prava bio bi jednostavan.

„Bebina majka bi otišla kod svog izabranog ljekara, koji bi posle standardnih pregleda i analiza odlučio da li je neophodno uključivanje (pri)hrane za bebu i da li je majka sposobna da svojim dojenjem zadovolji potrebe djeteta. Zatim bi ljekar ispisao recept sa kojim bi majka ostvarila pravo da preuzme hranu za bebe u apoteci“, objasili su iz Alternative.

Prema procjenama Alternative, ukupni troškovi ove mjere bili bi oko 7.000.000 eura, sa mogućnošću da se ta suma značajnije smanji zbog "ekonomije obima" i velike porudžbine.

„Realna suma koja bi se iz budžeta izdvajala za ovo ne bi prelazila 5.000.000 eura. Mladi bračni parovi imali bi velike koristi od ove mjere upravo zato jer bi se njihov budžet rasteretio za najmanje 80 eura mjesečno. Na godišnjem nivou to je suma od skoro 1.000 eura. Zbog toga smatramo ovu inicijativu opravdanom, smatramo je realnom i okrenutom dobru Crne Gore“, istakli su iz Alternative.

Za kvalitetno i zdravo odrastanje beba i pomoć bračnim parovima peticiju potpišite OVDJE.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.