Smolović: Rezultati Vlade impozantni, još da građani osjete realnu korist
Petar Smolović

Dostići evropski nivo životnog standarda

Smolović: Rezultati Vlade impozantni, još da građani osjete realnu korist

U prethodnom periodu Vlada Crne Gore je postigla zapažene rezultate na ekonomskom planu, ocijenio je Petar Smolović, poslanik DPS u Skupštini Crne Gore i član odbora za ekonomiju, finansije i budžet

Smolović je podsjetio da bruto društveni prizvod raste po prosječnoj stopi iznad 4%, da raste broj turista, naplata poreskih prihoda kao i da se popravlja se platni bilans kroz povećanje izvoza. Takođe, kako je naveo, značajno rastu direktne strane investicije, broj zaposlenih se povećao za 7.800 a stopa nezaposlenosti smanjila za 2,4% a kapitalni projekti realizuju predviđenom dinamikom. Smolović ističe i da su napredak prepoznale  međunarodne finansijske institucije poput MMF i Svjetske banke te da je međunarodni kreditni rejting  poboljšan te je Indeks globalne konkuretnosti uznapredovao za 5 mjesta.

"Ovi uspjesi rezultat su predanih aktivnosti na polju kako mjera ekonomske politike, kroz jačanje makroekonomske stabilnosti i strukturne reforme, tako i uspješne  konsolidacije javnih finansija realizacijom fiskalne strategije. Ovome je doprinijela i kvalitetna komunikacija sa socijalnim partnerima, investitorima, kao i međunarodnim partnerima, prije svega  Evropskom Komisijom, MMF- om i Svjetskom bankom", naveo je Smolović.

Postignuti rezultati su impozantni, ali, napominje Smolović, i obaveza više, na putu ostvarenja osnovnog cilja, povećanja kvaliteta života svakog građanina, sa ciljem dostizanja evropskog nivoa životnog standarda.

On je podsjetio da Crna Gora ima najvišu minimalnu i  prosječnu platu od svih država regiona koje pretenduju ka Evropskoj Uniji.

"Po ostvarenim realnim  stopama rasta bruto društvenog proizvoda, u drugom kvartalu, Crna Gora spada među prvih pet država Evropske Unije. Potrebno je samo nastaviti ovom dinamikom. Izazov za Vladu u narednom periodu ostaje, kako ove odlične makroekonomske pokazatelje funkcionalno pretočiti u realnu korist građana.Definitivno,  kroz rast zaposlenosti i veću privrednu aktivnost", naveo je poslanik DPSa u autorskom tekstu.

Očekuje da ekonomski parametri uspješnosti Vlade dožive svoju realizaciju kroz osjetno pobošanje života svih građana što je i cilj ukupne političke strategije.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.