Danas je Pokrov Presvete Bogorodice: Žene, danas je vaš praznik

Običaji i vjerovanja

Danas je Pokrov Presvete Bogorodice: Žene, danas je vaš praznik

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas obilježavaju praznik Pokrova Presvete Bogorodice kao pomen na crkveni događaj kada se Bogorodica tokom bogosluženja javila narodu okupljenom na molitvi.

Crkva je oduvek proslavljala Presvetu Bogorodicu kao pokroviteljicu i zaštitnicu hrišćana, koja svojim molitvama umilostivljava Boga prema grešnima. Poznata je po pomoći pojedincima i narodima u ratu i miru, i svuda u nevoljama, a događaj koji se danas praznuje desio se 14. oktobra 911. godine, u vrijeme cara Lava Mudroga (Filosofa).

Bilo je svenoćno bdenje u Bogorodičinoj crkvi Vlaherne u Carigradu. U četiri sata posle ponoći, ugledao je sveti Andrej Presvetu Bogorodicu sa rasprostrtim omoforom iznad naroda, kao da tom odjećom pokriva narod. Bila je odjevena u zlatokrasnu porfiru i blistala okružena apostolima, svetiteljima, mučenicima i djevicama. Sveti Andrej pokaza rukom Epifaniju i upita ga da li i on vidi ”Caricu i gospođu, kako se moli za sav svijet”, što Epifanije začuđen potvrdi.

Pokrov Presvete Bogorodice jeste njen omofor (pokrivač) koji je ona razastrla nad Hrišćanima – u viđenju koje je imao prepodobni Andrej Jurodivi i njegov učenik.

Zbog tog događaja uvedeno je praznovanje, da podsjeća na taj trenutak i na stalno pokroviteljstvo Presvete Bogorodice kad god to od nje vjernici molitveno traže.

Inače, ovaj dan je praznik manastira Pećke Patrijaršije, a u narodu se još zove i Pokrovice, Bogorodičin pokrov, ali i Ženski praznik. Pred ovaj dan mnoge žene poste kako bi se na sam Pokrov Presvete Bogorodice pričestile.

Mnoge žene koje nemaju djecu poste pred Pokrovice kako bi se pričestile na sam dan praznika i mole se da im podari dijete, a one koje imaju mole se Bogorodici za njihovo zdravlje. Praznik slave žene da bi lakše rađale i podizale djecu.

Svi koji vjeruju u Bogorodicu i obilježavaju Pokrov Presvete Bogorodice na ovaj dan obavezno treba da izgovore riječi "Raduj se Radosti naša i prekrij nas od svakog zla časnim omoforom tvojim".

Koga Bogorodica prekrije svojim pokrovom on postaje nevidljiv za zle duhove i nečastive sile.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.