Luka Bar  može biti jedan od glavnih trgovačkih izlaza za Evropu, Afriku i Bliski istok

Franović smatra

Luka Bar može biti jedan od glavnih trgovačkih izlaza za Evropu, Afriku i Bliski istok

Iako poslovno finansijski rezulat Luke Bar, za prvih devet mjeseci ove godine, još uvijek nije završen, evidentno je da je povećan obim posla i da se finansijka situacija poboljšava zbog povećanog pretovara, novih poslova i ugovora, kazao je Pobjedi izvršni direktor barske kompanije Zarija Franović, koji je na toj funkciji od 31. jula, ove godine.

On vjeruje da Luka Bar može preuzeti najznačajniju ulogu u regionu, zbog njene pozicije, saobraćajne infrastrukture i unutrašnjih priprema i organizacije rada, koja je podređena tom cilju.

- Još bolje poslovanje očekujemo realizacijom razvojnih projekata koji su pripremljeni u protekla dva mjeseca. Evidentan je porast pretovara i u odnosu na isti period prošle godine uvećan je oko 70 odsto - rekao je Franović.

Prema njegovim riječima najveći rast pretovara zabilježen je kod rasutih tereta, od 117 odsto, zahvaljujući pojačanoj poslovnoj aktivnosti kompanije Uniprom metali.

- U strukturi pretovara rasuti tereti u ovom trenutku učestvuju sa 79 odsto, tečni tereti sa 15 posto i ro-ro terminal i putnička vozila sa nepunih šest odsto - precizirao je Franović. On je dodao da Luka Bar u ovom trenutku izmiruje sve svoje obaveze iz poslovanja, naročito prema državi, a čak je, kako kaže, u pretplati po osnovu PDV-a i poreza i doprinosa na zarade zaposlenih.

- Od kada sam izvršni direktor naročita pažnja je posvećenja i naplati potraživanja iz ranijeg perioda koja je znatno pojačana kao i likvidnosti poslovanja - naglasio je Franović.

Aktivnosti Luke Bar, su kako navodi, u ovom trenutku usmjerene na povećanje pretovara i dovođenja novih roba sa novom strukturom, nastavak sanacije i rekonstrukcije postojećih kapaciteta, valorizacija potencijala i imovine uz podršku i saglasnost resornog ministarstva i Vlade.

- Svakom poslovnom partneru Luka Bar ukazuje dužno poštovanje, međutim obimom usluga pretovara i iznosom fakturisane relalizacije posebno se ističe firma Uniprom metali, a tu su još i Grimaldi euromed, Jugopetrol, PGS Montenegro, Nimont, Cemex Montenegro - naveo je Franović.

On kaže da je u ovom trenutku teško reći da li barska luka može postati jedan od glavnih trgovačkih izlaza koji povezuju Evropu, Afriku i Bliski istok.

- Ali sve što radimo i pripremamo ide u tom pravcu. Od nas zavisi do kojeg nivoa ćemo stići u odnosu na druge luke u regionu, ali najznačajna uloga vjerujem da će ipak pripasti nama, kako zbog pozicije i infrastrukture (projekat auto-puta i rekonstrukcija željeznice) tako i zbog unutrašnjih priprema i organizacije rada koja je podređena tom cilju - tvrdi Franović.

On smatra da je putna i željeznička infrasturktura u ovom trenutku solidna.

- Završetkom auto-puta u punom obimu i spajanjem sa auto-putem u Srbiji luka dobija na značaju u ovom regionu - ocijenio je Franović.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.