Švedski naučnici na pogrebnoj odjeći Vikinga otkrili riječi
Foto: AA

Prvi slučaj u Skandinaviji

Švedski naučnici na pogrebnoj odjeći Vikinga otkrili riječi "Ali" i "Allah"

Grupa švedskih naučnika je na pogrebnoj odjeći, koja je pripadala Vikinzima, otkrila riječi ispisane arapskim slovima.

Kako se navodi u uglednom magazinu "National Geographic", naučnici su na odjeći otkrili riječi "Ali" i "Allah", što je prvi takav slučaj u Skandinaviji, javlja Andolija.

Riječi ispisane arapskim slovima su otkrivene na pogrebnoj odjeći koja je pronađena u vikinškom grobu.

Prema riječima švedskih naučnika, odjeća, za koju se pretpostavljalo da je riječ o uobičajenoj pogrebnoj odjeći Vikinga, čuvana je u skladištu više od jednog vijeka.

2017101322627007426777562Web

Foto:AA

Ipak, dodali su kako su na kraju istraživanja dobili, kako su kazali, veoma intrigantne rezultate, napominjući da su na odjeći otkrili riječ "Ali", što asocira na četvrtog halifu u islama, kao i Allah, arapska riječ za Boga.

"Jedan uzbudljiv detalj je riječ 'Allah' koju smo uočili", rekla je arheolog Anika Larson sa Univerziteta u Upsali koja je predvodila istraživanje.

Objasnila je kako su otkrili da su riječi bile utkane u srebrnoj niti na vrpci od svile.

Istakla je i kako su vjerovatno pokopni običaji iz vremena Vikinga bili pod utjecajem islama, kao i idejom o vječnom životu u raju, nakon smrti.

"U Kuranu je zapisano da će stanovnici raja nositi odjeću od svile, što bi, zajedno s tekstom koji smo otkrili, moglo pomoći u objašnjenju široko rasprostranjene pojave svile u vikinškim grobnicama", kazala je Larson.

Dodala je kako ne može potpuno biti isključena mogućnost da su neke od tih osoba u grobovima bili muslimani.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.