Crna Gora prepoznata kao pouzdan partner u međunarodnoj zajednici

Sastanak Ivanović-Šer

Crna Gora prepoznata kao pouzdan partner u međunarodnoj zajednici

Generalni direktor za politiku odbrane Ivica Ivanović sastao se danas sa ambasadorom Republike Estonije u Crnoj Gori, Danielom Erikom Šerom.

Na sastanku je izražena spremnost za unapređenje saradnje dvije zemlje u oblasti odbrane.

Ivanović je informisao ambasadora Šera da Crna Gora, i nakon prijema u Alijansu, nastavlja sprovođenje reformi istim intenzitetom, uz fokus na razvoj integrisanog nacionalnog sistema bezbjednosti koji uvažava novi koncept kolektivne bezbjednosti. On je istakao da modernizacija postojećih kapaciteta Vojske Crne Gore ostaje jedan od prioriteta Ministarstva odbrane Crne Gore.

Direktor Ivanović je naglasio da je Crna Gora prepoznata kao pouzdan partner u međunarodnoj zajednici, koji daje konkretan doprinos globalnoj bezbjednosti učešćem u NATO, EU i UN vođenim misijama. On je kazao da je temelj evropske bezbjednosti neraskidivo vezan za evroatlantske i evropske integracije.

Ambasador je čestitao Crnoj Gori na uspjehu u procesu evroatlantskih integracija i istakao važnost njene aktivne uloge u očuvanju bezbjednosti u regionu Zapadnog Balkana. On je kazao da se Estonija, kao predsjedavajuća zemlja Evropskom unijom, zalaže za jačanje mira, prosperiteta i stabilnosti u Evropi.

Sagovornici su naglasili značaj tijesne saradnje zemalja saveznica, s obzirom da savremeni bezbjednosni izazovi ne poznaju granice i da je danas, više nego ikada, potrebna revitalizacija zajedničkih vrijednosti, solidarnosti i evropskog jedinstva. Oni su se saglasili i da sajber prijetnje predstavljaju ozbiljan bezbjednosni izazov za zemlje saveznice. Ambasador Šer je izrazio spremnost Estonije da podrži  Ministarstvo odbrane Crne Gore u razvoju sposobnosti i jačanju kapaciteta za suočavanje sa sajber izazovima, imajući u vidu brojne mogućnosti saradnje sa NATO centrom izvrsnosti za sajber odbranu u Talinu.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.