Ćeman: Do Petnjice pješke ili automobilom, javnog prevoza nema
Albin Ćeman

"Nedopustivo za državu koja pretenduje da bude dio EU"

Ćeman: Do Petnjice pješke ili automobilom, javnog prevoza nema

Neshvatljivo je da u 21 vijeku postoje mjesta koja se nalaze na geografskoj karti Evrope, a koja nemaju skoro nikakvu povezanost u javnom saobraćaju kako sa ostatkom države, tako i u okviru svoje teritorije, navodi se u saopštenju Albina Ćemana, nosioca liste Demokrata na izborima u Petnjici.

Kaže da s obzirom na činjenicu kakvu je "kataklizmičnu sliku ostavio za sobom DPS za ovih 30 godina, pojedini dijelovi  Crne Gore više podsjećaju na neku podsaharsku naseobinu, nego na normalno uređene evropske regije".

Prema riječima Ćemana to je nedopustivo za državu koja pretenduje da bude dio Evropske Unije.

"Takođe, nevjerovatno je da u zemlji kandidatu za članstvo u EU postoje područija poput Petnjice, bogati nevjerovatnim prirodnim resursima i radnim i poštenim ljudima, a siromašni u svakom drugom smislu.

Do čuvenog  bihorskog  kraja, stvorenog za poljoprivredu i zemljoradnju, gotovo je nemoguće doći javnim prevozom, već isključivo sopstvenim automobilom ili pješke. Javni saobraćaj ne povezuje ni naselja unutar opštine Petnjica. Iz Petnjice prema najudaljenijim mjestima opštine, kao što su: Poroče, Kalica, Trpezi, Vrbica, Orahovo, Bare,  Lješnica, Azane, Vrševo, Godočelje, Paljuh, Ponor,  itd. ne postoji javni prevoz, što je nedopustivo", kaže Ćeman.

Dodaje da su putevi u Petnjici takođe u veoma lošem stanju, a situaciju dodatno komplikuje činjenica da prema najbližem većem gradu u okolini, Beranama, ne postoji redovan linijski prevoz.

"Učenici koji pohađaju srednje škole u Beranama iz tog razloga moraju iznajmljivati privatni smještaj, otežavajući ionako veoma sumornu finansijsku sliku Petnjičana. Dodatni problem u Opštini stvara činjenica da su većina stanovnika u poodmaklim godinama života, a zbog nedostatka prevoza, pogotovo u zimskim danima ne mogu doći do ljekara i završiti druge svakodnevne potrebe.

Posebno je poražavajuća činjenica da je javni saobraćaj u Petnjici prije pola vijeka mnogo bolje i organizovanije funkcionisao. Očigledno da Petnjičani nisu učili od „pobjednika tranzicije“, koji su karijere započeli švercujući cigarete na magarcima i konjima preko granice, a danas lagano jezde ulicama Podgorice u svojim skupocjenim automobilima", saopštio je Ćeman.

Demokrate su u Petnjici prema njegovim riječima stvorile respektabilnu partijsku infrastrukturu, "koja će se kada pobijede na predstojećim lokalnim izborima zalagati za ponovno oživljavanje ovoga kraja u infrastrukturnom, saobraćajnom, ekonomskom  i svakom drugom smislu". 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.