Đukanović pobjeđuje u prvom krugu
Milo Đukanović

Analitičar Srđan Vukadinović za Kodex

Đukanović pobjeđuje u prvom krugu

Iako partijska baza Demokratske Partije Socijalista ne sumnja, vrh partije a ni sam njen predsjednik Milo Đukanović još nijesu iznijeli decidan stav o kandidatu najače partije za novog crnogorskog predsednika, iako članstvo očekuje da će to biti Đukanović.

Da to bude Đukanović sufliraju i manje partije iz vladajuće koalicije. Posljednji takav stav iznio je predsjednik Parlamenta i Socijaldemokrata Ivan Brajović. I on je izrazio nadu da će Đukanović biti kandidat koalicije na vlasti. Jasno je i zbog čega, kaže za Kodex politički analitičar Srđan Vukadinović.

“Ako kandidat Demokratske Partije Socijalista na predsjedničkim izborima bude Milo Đukanović pobjeda je njegova u prvom krugu, u to nema nikakve sumnje. Nada opozicije da bi moglo doći do eventualnog drugog kruga nema nikakvo utemeljenje kao ni nada da bi se opozicija eventualno u tom drugom krugu okupila oko svog kandidata.” kaže za Kodex politički analitičar Srđan Vukadinović.

SrdjanVukadinovic

Srđan Vukadinović

Nema sumnje da, pored koalicionih partnera, i sama Demokratska Partija Socijalista ima želju da kandiduje svog predsjednika za šefa države ali je očito i da ima signala koji govore da se Đukanović ne bi trebao kandidovati, kaže Vukadinović. On pri tom navodi nekoliko stranih ambasada a apostrofira diplomatsko predstavništvo Sjedinjenih Američkih Država kao najglasnije u uplitanju u partijska i državna pitanja u Crnoj Gori.

“DPS ne bi trebalo da se osvrće na takve stvari a trebalo bi uputiti oštar protest američkom Stejt Dipartmentu zbog miješanja njihovog ambasadora u unutrašnja pitanja države, pri tom ne mislim samo na konkretno pitanje oko Đukanovićeve kandidature već i u miješanje u rad Javnog servisa.” poručuje Vukadinović.

Vukadinović konstatuje i da neki drugi kandidat kojeg za predsjednika Crne Gore bude predložila Demokratska Partija Socijalista neće imati većih problema da pobijedi kandidate opozicije. A Vukadinović je uvjeren da će ih, zbog poslovične nesloge u opozicionim redovima biti više.

“Manjinske i ostale partije koje čine vladajuću koaliciju principijelno će glasati za kandidata DPSa jer su svjesni jačine parije i logistike koja će stajati iza njegovih leđa. Sa druge strane ta principijelnost se teško može očekivati od opozicionih partija i u eventualnom drugom krugu opozicioni kandidat sigurno ne može očekivati zdušnu podršku. Zbog nesloge u opoziciji realnije je očekivati da mnogi, ako ne budu glasali protiv tog opozicionog kandidata, onda apstiniraju od drugog kruga izbora.” kaže za Kodex politički analitičar Srđan Vukadinović.

Sličan scenario, smatra Vukadinović, odigrao bi se i kada bi se nasuprot kandidata DPSa našao lider Demokrata Aleksa Bečić, iako se neka istraživanja objavljena tokom protekle nedjelje njemu dala prednost i nad Đukanovićem. Bečić je kandidat u perspektivi.

AleksaB

Aleksa Bečić

“Neupitno je da je Bečić nova politička zvijezda u Crnoj Gori i ako bude radio mukotrpno kao i do sad, i ne bude pravio greške, sigurno je da njegovo i vrijeme njegove partije tek dolazi. Ali to nije proljeće 2018 god. Bečić neće moći da se nosi sa ovakvom opozicijom a prije svega sa Demokratskim Frontom koji je već najavio da ga neće podržati. Nije dobro da kao mlad političar stiče oreol gubitnika i ovi izbori nijesu prilika za njega.” konstatuje Vukadinović.

Vukadinović dodaje da su svi navodi u stvari i dokaz da je Crna Gora, kao i region, demokratski nezrelo društvo. U tom društvu kohabitacija predsjednika iz redova opozicije i vlade ne bi mogla dugo trajati, posebno ako se uzmu u obzir i aktuelni odnosi vlasti i opozicije.            

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.