Pućdemon pod pritiskom: Separatisti traže da proglasi nezavisnost
Karles Pućdemon

Da ne gubi vrijeme

Pućdemon pod pritiskom: Separatisti traže da proglasi nezavisnost

Predsjednik regiona Katalonije Karles Pućdemon izložen je danas sve većem pritisku separatističkog pokreta da definitivno proglasi nezavisnost od Španije.

Dva saveznika katalonskog predsjednika Pućdemona pozvala su ga danas da više ne gubi vrijeme i da ignoriše prijetnje Vlade Španije da će preuzeti djelimičnu ili potpunu kontrolu nad katalonskom regionalnom vladom.

Pućdemon je u govoru regionalnoj skupštini rekao u utorak da će Katalonija ići ka proglašenju nezavisnosti na osnovu mandata datog glasanjem na referendumu od 1. oktobra, ali je odmah na nekoliko nedelja suspendovao proglašenje da bi ostavio mogućnost za pregovore sa španskim vlastima. 

Taj njegov potez je razočarao tvrdu struju secesionističke strane. 

Španija referendum smatra nelegalnim i neustavnim, i navodi da su njegovi rezultati nevažeći. 

Španski premijer Marijano Rahoj odbacio je mogućnost dijaloga, sem ako Pućdemon odustane od nezavisnosti i vrati se "legalnosti". Rahoj je rekao da Španiji nije potrebno uključenje međunarodnih posrednika. 

Rahojeva vlada dala je Pućdemonu rok do ponedjeljka da razjasni da li je proglasio nezavisnost ili nije. Ukoliko kaže da jeste, onda će imati još tri dana da otkaže planove za secesiju. Ukoliko ne odgovori, Rahoj je zaprijetio da će prvi put pokrenuti član Ustava koji centralnim vlastima daje ovlašćenje da direktno intervenišu u Kataloniji. 

Krajnje levičarska separatistička katalonska partija CUP napisala je danas u pismu da Pućdemon treba da ignoriše upozorenje španske vlade, da ukine suspenziju proglašenja i da definitivno proglasi nezavisnost tog regiona. 

Katalonska nacionalna skupština (ANC) - građanska grupa koja je organizovala masovne skupove podrške otcjepljenju od Španije, takođe je izdala saopštenje sa sličnom porukom. 

"Nema smisla zadržati suspenziju katalonskog proglašenja nezavisnosti, s obzirom na to da Madrid odbacuje bilo kakav dijalog", navela je ANC u saopštenju. 

Katalonske vlasti su 1. oktobra priredile referendum uprkos naređenju Ustavnog suda Španije i oštrom protivljenju drugih vlasti u Madridu. Glasala su 2,3 miliona Katalonaca ili 43 odsto biračkog tela, iako je španska policija pokušala da silom prekine referendum. Za odvajanje od Španije izjasnilo se 90 odsto glasača na referendumu.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.