Milorad Popović dobitnik Njegoševe nagrade za 2017.godinu
Milorad Popović

Za roman “Čovjek bez lica”

Milorad Popović dobitnik Njegoševe nagrade za 2017.godinu

Međunarodni žiri za dodjelu Njegoševe nagrade donio je odluku da se ta nagrada za 2017. godinu dodijeli crnogorskom književniku Miloradu Popoviću, za roman "Čovjek bez lica".

Roman "Čovjek bez lica" objavljen je 2016. godine u izdanju OKF-a iz Cetinja i Frakture iz Zagreba.

"U dosadašnjem radu Žiri je raspravljao o 21 predlogu koje su kandidovali selektori iz: Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, a potom je u kontekstu vrednovanja estetskih dostignuća napravio uži izbor od 11 kandidata za dodjelu ovog prestižnog međunarodnog priznanja: Enes Karić, Damir Ovčina, Ivan Teofilov, Vlada Urošević, Goran Vojnović, Jani Virk, Borislav Radović, Svetislav Basara, Slobodan Šnajder, Sreten Perović i Milorad Popović", saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Oni dodaju da je u skladu sa poslovnikom o radu, žiri na sjednici prethodno utvrđenu listu od 11 kandidata javnim glasanjem sveo na uži izbor u koji su ušli: Vlada Urošević, Slobodan Šnajder i Milorad Popović.

"Nakon toga je tajnim glasanjem, većinom sa 6 od 7 glasova, odlučio da Njegoševu nagradu dodijeli književniku Miloradu Popoviću iz Cetinja", ističe se u saopštenju.

Prema mišljenju žirija, u romanu "Čovjek bez lica", Popović sažima ključne elemente stogodišnje istorijske drame crnogorskog prostora i čovjeka.

"Fenomene emigracije, ideologije i unutrašnjih drama ličnosti koje su se našle na velikoj pozornici nemilosne zemlje, pisac donosi izražajnim literarnim sredstvima. Rezultat je djelo čije upoznavanje predstavlja veliko čitalačko iskustvo. Strukturna vertikala crnogorskog nacionalnog stasavanja", navodi žiri.

Odluku o dobitniku Njegoševe nagrade donio je međunarodni žiri u čijem sastavu su istaknuti književnici iz sedam zemalja regiona: Bogomil Đuzel, predsjednik (Makedonija), Ivan Lovrenović (Bosna i Hercegovina), Rusanka Lyapova (Bugarska), Dušan Šarotar (Slovenija), Jovica Aćin (Srbija), Miljenko Jergović (Hrvatska) i Vlatko Simunović (Crna Gora).

Njegoševu nagradu uručiće predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović na Cetinju.

Rtcg

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.