Započeti pripremni radovi na Mamuli i ostrvu Lastavica
Foto: OHM Mamula

Herceg Novi

Započeti pripremni radovi na Mamuli i ostrvu Lastavica

Kompanija OHM Mamula Montenegro počela je pripremne radove na čišćenju i pripremi terena za rekonstrukciju i adaptaciju utvrđenja Mamula na ostrvu Lastavica. Radovi su preduzeti u skladu sa saglasnošću Vlade Crne Gore za izvođenje pripremnih radova za rekonstrukciju ostrva Lastavica, od 20. jula 2017. godine.

„Saglasnost Vlade smo dobili u julu, ali nismo željeli da počinjemo pripremne radove tokom ljeta da ne bismo ometali pristup turistima i posjetiocima. Uoči i tokom sezone, očistili smo kompletnu lokaciju i postavili infotable radi bezbjednijeg boravka posjetilaca. Tokom jula su počele aktivnosti na izradi konzervatorsko-restauratorskog projekta, identifikovano je preko pet kubnih metara  kamena i ostalog devastiranog materijala sa prvobitnog autrougarskog utvrđenja. Posebna pažnja je posvećena kamenom materijalu koji je pripadao djelovima tvrđave koji su u prošlosti razgrađeni i porušeni i koji će restauratorskim radovima biti vraćeni na svoje prvobitno mjesto,“ saopštila je Dragana Bećirović, savjetnik za odnose sa javnošću kompanije OHM Mamula Montenegro.

Pripremni radovi će obuhvatiti ograđivanje lokacije na kojoj će se izvoditi radovi, pozicioniranje privremenih objekata u funkciji rekonstrukcije objekta, dopremu materijala i opreme, trasiranje privremenih saobraćajnica za dovoz i odvoz, montažu sanitarnih objekata, te čišćenje lokacije od korova i biljaka koje ugrožavaju stabilnost postojeće konstrukcije, u skladu sa Saglasnošću za izvođenje pripremnih radova i konezervatorskim uslovima za ovaj lokalitet, koje je izdalo Ministarstvo kulture.

poinjuradovi

Planirani radovi podrazumijevaju i uklanjanje naknadno sagrađenih segmenata objekta koji nemaju istorijsku vrijednost.

Rekonstrukcija tvrđave Mamula i ostrva je planirana u skladu sa konzervatorskim uslovima i utvrđenim standardima  zaštite životne sredine, uz maksimalno očuvanje tradicionalne fizionomije predjela i postojeće organizacije prostora.

''Planom restauracije i konzervacijom dobiće se „boutique“ hotel&spa visoke klase sa 30 soba, memorijalni muzej, četiri ugostiteljska objekta, prodavnica, bazeni, klub za vodene sportove na nemotorni pogon. Pristup lokaciji će ostati slobodan'', saopšteno je iz ove kompanije.