Giška će počivati među svojima u Crnoj Gori, porodica zahvalna Branu Mićunoviću
Đorđe Božović Giška

Amanet

Giška će počivati među svojima u Crnoj Gori, porodica zahvalna Branu Mićunoviću

Više od četvrt vijeka čekao je nekadašnji komandant Srpske garde Srpskog pokreta obnove, Đorđe Božović Giška, da mu sestra i prijatelji ispune amanet da, ukoliko pogine, počiva među svojima u Crnoj Gori, u Kučima kod Podgorice.

Njegova želja biće ispunjena u subotu, 14. oktobra, na groblju Martinika, gdje će biti obavljena sahrana posmrtnih ostataka i služen parastos, pišu Večernje novosti.

Slavica Božović kaže da je ponosna što će želja njenog brata biti ispunjena.

- Počivaće u našoj porodičnoj grobnici. Sjećam se njegovih riječi, koje mi je uputio noć uoči odlaska u Gospić 14. septembra 1991. godine, kada mi je rekao da ako se desi da pogine da ga privremeno sahranimo pored Belog, a onda kod predaka u Crnoj Gori - priča za "Novosti" Giškina sestra Slavica.

- Želim da izrazim duboku zahvalnost Giškinom velikom prijatelju Branu Mićunoviću iz Nikšića, sa kojim je dijelio zlo i dobro ovoga svijeta, a našoj majci bio kao drugi sin. Branov sin nosi ime moga brata - kazala je ona.

Kuči se spremaju da u subotu dočekaju svog saplemenika na tradicionalan način.

Jedan od njih, Mileta Pavićević, kaže da je Đorđe Božović bio srpski junak.

- Niko iz njegove familije, koliko mi je poznato, nije umro prirodnom smrću. Uglavnom su ginuli za srpstvo. Božovići su glasovito bratstvo u Kučima i svi smo ponosni na Giškino ime i djelo - kaže Pavićević.

Božović je ubijen pod nerazjašnjenim okolnostima u okolini Gospića, 15. septembra 1991, i to na dan rođenja, podsjeća beogradski list.

Mjesec dana ranije u Beogradu je u sačekuši ubijen njegov prijatelj sa kojim je osnovao Srpsku gardu - Branislav Matić Beli.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.