Crna Gora u C Ligi nacija, mogući rivali Srbija, Albanija...

Takmičenje kreće 6. septembra

Crna Gora u C Ligi nacija, mogući rivali Srbija, Albanija...

Fudbalska reprezentacija Crne Gore u novoformiranom takmičenju Liga nacija igraće u C ligi.

Nacionalni timovi evropskih zemalja biće podijeljeni u četiri lige, iz kojih će po jedan tim izboriti plasman na Evropsko prvenstvo 2020.

Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) potvrdila je sastav liga u okviru Lige nacija, takmičenja koje će početi u septembru 2018. godine.

Uefa je na osnovu koeficijenata sastavila četiri lige: A i B sa 12 selekcija, odnosno četiri grupe sa po tri, C sa 15 timova,  i D sa 16 reprezentacija u četiri grupe po četiri.

Osim Crne Gore u C ligi su Mađarska, Rumunija, Škotska, Slovenija, Grčka, Srbija, Albanija, Norveška, Izrael, Bugarska, Finska, Kipar, Estonija, Litvanija.

Reprezentacije će biti podijeljene na četiri grupe, tri sa četiri ekipe i jednom u kojoj će biti tri tima. Crna Gora nalazi se u trećem ,,šeširu“, u kojem su još Izrael, Bugarska i Finska i sa njima naša reprezentacija neće moći da se sastane. Pobjednici grupa izboriće plasman u Ligu B, dok će četiri najgore plasirane ekipe naredni ciklus dočekati u Ligi C. Četiri najbolje plasirane ekipe iz Lige C, koje ne obezbijede plasman na Evropsko prvenstvo 2020. kroz kvalifikacije, dobiće priliku da to urade kroz baraž (mart 2020).

00000016381050624cut

Nacionalni timovi svih 55 članica UEFA uzeće učešće u prvom izdanju Lige nacija. Sastav liga određen je na osnovu UEFA koeficijentu koji timovi imaju na današnji dan – u Ligi A takmičiće se 12 najbolje plasiranih reprezentacja, u Ligi B će se takmičti sljedećih 12 timova, u Ligi C sljedećih 15 timova i u Ligi D posljednjih 16 ekipa na UEFA rang listi .

Na žrijebu koji se 24. januara 2018. godine održava u Lozani raspored po ligama biće sljedeći:

A liga: Njemačka, Portugalija, Belgija, Španija, Francuska, Engleska, Švajcarska, Italija, Poljska, Island, Hrvatska, Holandija.

B liga: Austrija, Vels, Rusija, Slovačka, Švedska, Ukrajina, Republika Irska, BiH, Severna Irska, Danska, Češka, Turska.

D liga: Azerbejdžan, Makedonija, Belorusija, Gruzija, Jermenija, Letonija, Farska Ostrva, Luksemburg, Kazahstan, Moldavija, Lihtenštajn, Malta, Andora, Kosovo, San Marino, Gibraltar.

Žrijeb grupne faze održaće se 24. januara 2018. Godine u Lozani.

1. kolo: 6. - 8. septembar 2018.
2. kolo: 9. - 11. septembar 2018.
3. kolo: 11. - 13. oktobar 2018.
4. kolo: 14. - 16. oktobar 2018.
5. kolo: 15. - 17. novembar 2018.
6. kolo: 18. - 20. novembar 2018.

Žrijeb za završnicu održaće se početkom decembra 2018. a završnica će se odigrati 5. - 9. jun 2019.

Takmičenje, koje će se igrati umjesto prijateljskih utakmica, kreće 6. septembra, pobjednici četiri grupe iz A lige igraće završni turnir za trofej, a pobjednici svake grupe iz ostalih liga ići će u jaču ligu, odnosno poslednjeplasirani će ispadati u nižu ligu.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.