Brajović: Crna Gora ima odgovoran odnos prema Srbiji
Ivan Brajović

Kao i Crnogorcima koji tamo žive

Brajović: Crna Gora ima odgovoran odnos prema Srbiji

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović, kazao je da njegova zvanična posjeta Beogradu pokazuje odgovoran odnos crnogorske vlasti prema Srbiji i mnogobrojnoj zajednici Crnogoraca koji žive u toj državi.

Upitan da li je saglasan sa ocjenom bivšeg premijera Mila Ðukanovića, od prije godinu da odnosi Srbije i Crne Gore nikada nijesu bili bolji, Brajović je rekao da je istorija odnosa vrlo kompleksna i da se može posmatrati sa različitih pozicija.

“Dobro je poznato da su ti odnosi bili ambivalentni i uslovljeni okolnostima unutar naših zemalja i van njih. S druge strane, imamo državne potrebe i interese u dijelu ekonomije, infrastrukture, uvoza i izvoza, turizma, koji imaju svoje prirodnije tokove”, rekao je Brajović za Politiku.

On je kazao da su u poređenju sa poslednjom decenijom, odnosi na nivou rukovodstava znatno bolji. “Uređeniji odnosi rezultat su i riješenih dilema oko pitanja državnosti i Srbije i Crne Gore”.

Na ukazivanje na primjedbe o lošem položaju Srba u Crnoj Gori, Brajović navodi da takve primjedbe vidi “kao pokušaj pojedinih političara ili grupacija da manipulacijom javnosti sebi stvaraju prostor za vrlo lagodno opstajanje na političkoj sceni”.

Upitan koliko pravosudni slučajevi, poput zahtjeva Crne Gore za izručenje Svetozara Marovića ili suđenje srpskim državljanima u aferi “državni udar”, opterećuju odnose dvije države i da li će biti tema njegovih razgovora u Beogradu, Brajović navodi da su u pitanju specifične teme, koje je teško komentarisati, jer nijesu iz nadležnosti zakonodavne vlasti.

“U oba slučaja koja pominjete mislim da je od najvećeg interesa potpuna saradnja naših pravosudnih organa. Afera “Državni udar” čiji je tok direktno dostupan javnosti, predstavlja slučaj koji dosta opterećuje političku scenu Crne Gore i svi s nestrpljenjem očcekujemo njen sudski epilog”, rekao je Brajović, prenosi Tanjug.

Upitan o daljoj političkoj sudbini Ðukanovića „kao najdugovječnijeg vladara u Evropi”, Brajović je rekao da je u pitanju najmarkantnija politička figura novije crnogorske istorije.

“Ðukanović je, po izboru građana, dugo bio na čelnim političkim pozicijama u Crnoj Gori. Sada je po sopstvenom izboru van operativnog vođenja države, ali je na čelu najveće partije. Kakvu god odluku da donese u vezi sa svojim političkim angažmanom, on svakako predstavlja najmarkantniju političku figuru novije crnogorske istorije. To mu ne mogu osporiti ni najljući protivnici”, rekao je Brajović.

 

Mina/Portal Analitika

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.