Mitrović: Emiteri štetnih gasova neće moći da rade van svih zakonskih normi
Milorad Mitrović

Preuzeta obaveza da se počne sa primjenom novih ekoloških standarda

Mitrović: Emiteri štetnih gasova neće moći da rade van svih zakonskih normi

Verifikacijom Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama Crna Gora je preuzela veliku obavezu i to bi trebalo po mom mišljenju, da predstavlja iskorak i prekretnicu u budućem razvoju i primjeni ekoloških standarda kojih u prvoj ekološkoj državi u svijetu do sada nije bilo, kazao je izvršni direktor NVO „Breznica“ Milorad Mitrović za Kodex.

Podsjećamo, Parlament Crne Gore danas je verifikovao Pariski sporazum, kojim Crna Gora potvrđuje obavezu zajedničke borbe protiv negativnog uticaja klimatskih promjena sa ostalim zemljama potpisnicama. Za Zakon o potvrđivanju Pariskog sporazuma glasali su svi prisutni poslanici, njih 41.

Mitrović kaže da je nesumnjivo da je ovo velika odluka i ujedno i veliki izazov, "jer se ratifikacijom Pariskog sporazuma, Crna Gora  obavezala da doprinese ostvarivanju vrlo ambicioznog plana da se globalno otopljavanje ograniči na nivo dva stepena Celzijusa i manje, u odnosu na predindustrijski period".

Ističe da termoelektrana “Pljevlja” i drugi emiteri štetnih gasova, neće moći, kao do sada, da rade van svih zakonskih normi i granica i moraće poštovati propise.

"Za ostvarivanje ciljeva iz tog sporazuma Crna Gora do 2030. godine, bi trebalo da smanji emisiju gasova sa efektom staklene bašte za 30 odsto - od 5.239 kilotona na nivo od 3.667 kilotona i niže.

Sve dosadašnje aktivnosti zagađivača i njihovo neodgovorno ponašanje moraće da se drastično i radikalno mijenja i moraće se konačno okrenuti dugoročnom održivom razvoju na kome mi insistiramo već decenijama unazad. Njihove emisije štetnih gasova i gasova koji proizvode efekat staklene bašte, će morati biti usklađene sa takozvanom nultom emisijom gasova, a u slučaju kršenja biće ugašeni ili će plaćati velike penale", ističe Mitrović za Kodex.

Definitivno je kako dodaje,  preuzeta obaveza da se počne sa pripremama, uvođenjem i primjenom novih ekoloških standarda.

"A to znači usklađivanje nacionalnih klimatskih i energetskih politika sa ciljevima Pariskog sporazuma i legislativom Evropske Unije, ako se želi  postići ostvarivanje ciljeva i ako se želi postići stvarni napredak u procesu pridruživanja Crne Gore Evropskoj Uniji. U suprotnom Crna Gora bi  mogla da se suoči sa vrlo represivim mjerama i posljedicama", zaključio je Mitrović.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.