Pućdemon suspendovao proglašenje nezavisnosti Katalonije
Foto:Anadolija

Smirivanje tenzija

Pućdemon suspendovao proglašenje nezavisnosti Katalonije

Katalonski vodja Karles Pućdemon izjavio je juče da će preuzeti mandat da Katalonija postane nezavisna država u formi republike ali da suspenduje proglašenje nezavisnosti na nekoliko nedelja u očekivanju dijaloga sa centralnim španskim vlastima.

"U ovom istorijskom trenutku kao predsjednik Katalonije želim da pratim želju naroda da Katalonija postane nezavisna država, glasački lističi kažu da za nezavisnosti i to je ono s čim ja želim da idem naprijed", rekao je Pućdemon. 

Pućdemon osudio je u govoru u regionalnu parlamentu "radikalno odbijanje" centralnih vlasti u Madridu da pregovaraju o referendumu o nezavisnosti Katalonije.

Predsjednik Katalonije počeo je govor u parlamentu Katalonije sa sat vremena zakašnjena. Mediji su prenijeli da su mogući razlozi za kašnjenje bili kontakti za međjunarodno poseredovanje u rješavanju katalonske krize, što španske vlasti inače odbijaju.

"Nalazimo se u izuzetnom trenutku koji ima istorijske dimenzije", rekao je Pućdemon na početku govora i dodao je neophodno smanjiti tenzije osudjujući "radikalno odbijanje" vlasti u Madridu za pregovore o referendumu.

Izvori bliski španskoj vlasi rekli su Frans presu da posredovanje sa Pućdemonom "nije moguće". 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.